Žitelji Sumrakovca i Zlota protiv izgradnje mini hidroelektrane na Zlotskoj reci

SUMRAKOVAC – „Nećemo dozvoliti izgradnju mini hidroelektrane na Zlotskoj reci „Sumrakovac uzvodno“, jer u njoj neće biti dovoljno vode za potrebe žitelja ovog sela, a smanjenjem nivoa reke ugrožen je biljni i životinjski svet. Investitoru je bitan samo profit, a ne i posledice podizanja ovog objekta“, rečeno je na skupu građana boljevačke Mesne zajednice Sumrakovac, kojem su prisustvovali i meštani susednog Zlota na čijoj teritoriji će biti izgrađen samo manji deo elektrane.

Meštani su protiv, jer će ostati bez vode. Selo nije priključeno na vodovodnu mrežu i jedino imamo Zlotsku reku“, rekao je na skupu, meštanin Sumrakovca Aleksandar Kulić.

I dok se žitelji Zlota i Sumarkovca bune protiv izgradnje mini hidroelektrane, investitor je već počeo radove. Porušena je stara mini elektrana i uskoro će početi izgadnja nove.

Predstoji nam da pošaljemo dozvole izvođaču i radovi mogu da počnu. Imamo sve dozvole“, rekao Branko Vučković, generalni direktor Energo Co.2015.

Investitor Branko Vučković, iz Subotice kaže da su studije pokazale da u Zlotskoj reci ima dovoljno vode. Na mernoj stanici Zlot, koja je u vlasništvu Hidrometeorološkog zavoda, utvrđen je prosek protoka za određeni vremenski period.

„Na osnovu ovih rezultata ima dovoljno vode za rad mini hidroelektrane i potrebe meštana Sumrakovca“, naglasio je Branko Vučković, investitor.

Vučković još ističe da je mesto, na kojem su ostaci stare mini hidroelektrane, kupio pre 12 godina od bivše zemljoradničke zadruge. Nova, kapaciteta do 600 hiljada kilovat sati godišnje, biće sagrađena za godinu i po dana. Rekonstrukcija postojećeg mosta u blizini elektrane, koji je oštećen tokom rušenja stare, po rečima predstavnika Opštine Boljevac, počeće u prvoj polovini naredne godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *