BOLJEVAC – Kada je Ljubiša Prvujkić iz Podgorca, kod Boljevca, pre 13 godina ostao bez posla odlučio je da se bavi uzgojem rasada za prodaju, ali i sopstvenu proizvodnju povrća. Svake godine je povećavao proizvodnju i nakon decenije i po njegova porodica za jednu sezonu u plastenicima proizvede 15. 000 strukova povrća.

„Proizvodimo papriku, krastavac, a najviše paradajza“
– kaže Ljubiša Prvujkić.
 
Porodica Prvujkić veću količinu rasada prodaje. S obzirom na izuzetan kvalitet i povoljnu cenu oni ne brinu za tržište, rasad prodaju kući. U četiri plastenika na površini od osam ari proizvedu i desetak tona raznog povrća kojeg takođe prodaju bez većih teškoća prodavnicama ili na pijaci.
 
„Sve prodamo što i uzgojimo. Nadam se da će tako biti i narednih godina, jer hrana uvek ima kupca, po nižoj ili višoj ceni“ – dodaje Prvujkić.
 
U proizvodnju rasada osim Ljubiše uključeni su supruga i sin. Niko ne radi, žive isključivo od ovog posla. Kažu uz dosta muke i truda uspevaju da obezbede sebi kakav takav pristojan život.
 
„Za sada nam nije potrebna radna snaga sa strane zato i možemo da opstanemo“ – zaključuje Ljubiša.
 
U proizvodnji rasada najteža su, kaže, Ljubiša noćna dežurstva da bi se zimi u plastenicima obezbedila potrebna temperatura. Dovoljna je jedna greška da ceo trud padne u vodu. Srećom Prvujkići za sada nisu imali takva negativna iskustva.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ih5zv“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.