Život u staračkom domu

KNJAŽEVAC – Starost sama po sebi donosi brojne životne promene i može biti izuzetno teška, posebno kada je stara osoba bez adekvatne nege ili nema pomoć i podršku članova porodice. Tada život u staračkom domu postaje jedno je od mogućih rešenja problema, jer osim smeštaja i ishrane pruža i potrebnu zdravstvenu negu i zaštitu.

„Dolazak u Dom i za buduće korisnike i njihove srodnike je veoma emotivan. Postoji uvek period adaptacije, koji zavisi od samog korisnika. Nekad traje duže, nekad kraće, ali se svi korisnici pre ili kasnije uspešno prilagode. Mi se trudimo da im obezbedimo 24 sata zdravstvene zaštite, da upotpunimo njihov društveni život i zadovoljimo sve njihove potrebe“, kaže Maja Jovanović, psiholog.

Vila Katarina u Knjaževcu jedan je od pet registrovanih Domova za stara lica na području istočne Srbije.

„Vila Katarina“ u Knjaževcu je licencirani dom, kapaciteta 97 ležajeva, trenutno ima 75 korisnika starosti od 60 do više od 90 godina, koji dolaze iz svih krajeva Srbije, a najviše iz borskog i zaječarskog okruga“, kaže vlasnik „Vile Katarina“ Milovan Đurić i dodaje da je za sedam godina, koliko Dom postoji i radi, postepeno povećavan broj zdravstvenih radnika i stručnih saradnika.

Život u Domu, osim adekvatne nege i zaštite starima pruža i neophodnu pažnju i sigurnost.

„Treba im velika pažnja, trebaju im ljudi sa kojima mogu da razgovaraju, neko ko će da razume njihove probleme i strahove, treba im društvo. A oni upravo to i dobijaju u domu, osim stručnih lica oni u Domu stiču i nove prijatelje među drugim korisnicima. Mi se trudimo da njihov život brojnim aktivnostima i zanimljivim događajima (priredbama, koncertima i sl.) bude oplemenjen i obogaćen“, kaže vlasnik „Vile Katarina“ Milovan Đurić.

Cena smeštaja u domu formira se na osnovu tipa smeštaja i zdravstvenog stanja, potreba i terapije svakog korisnika ponaosob, a kreće se u rasponu od 30 do 55 hiljada dinara.

Život u staračkom domu, 16. oktobar 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=GEDFDqvSo0o

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *