Znatno manje respiratornih i virusnih infekcija kod dece

BOR – Epidemiološke preventivne mere koje su Republici Srbiji uvedene u cilju sprečavanja širenja virusa kovid 19 dovele su i do smanjenja širenja drugih virusa uobičajnih za zimski period.

U borskom Domu zdravlja kažu da se ove zime znatno manje dece javlja u predškolski i školski dispanzer sa infekcijama disajnih organa i problemima sa kašljem. Tome je najviše doprinelo to što su deca na raspustu i ne okupljaju se, tako da se virusi znatno manje šire.

U slučajevima kada deca dolaze kod lekara, najčešće su to jači simptomi,  povišena temperatura, stomačni problemi ili dehidratacija, kaže doktorka Letica Petrijanović načelnik Službe za dečiju zdravstvenu zaštitu  Doma zdravlja u Boru i dodaje da s obzirom na to da su simptomi virusa kovid 19 slični sa ostalim virusima, prvo se kod dece radi antigen testiranje i u zavisnosti od rezultata, prepisuje se dalja terapija.

Među decom i školskog i predškolskog uzrasta u Boru zabeležene su infekcije virusom kovid 19. Oni nisu imali teže simptome, već izuzetno blage, curenje iz nosa ili blagi kašalj, koji brzo prolazi ili su prolazili bez simptome. Najčešće deca su se ovim virusom zarazila u krugu porodice, kažu u borskom Domu zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *