BOR – Prihvatilište za pse u borskoj Ciglani na Sedmom kilometru skoro pet godina nakon otvaranja znatno je bolje opremljeno. Udruženje iz dijaspore Animl Reskju Serbia poklonilo im je hranu i kućice za pse.

„Neki psi su bili veoma ugoženi, jer nisu imali adekvatne kućice, a u boksovima nije bilo mesta. Zato nam prva donacija iz dijaspore mnogo znači“
– rekla je Milijana Pajić iz Društva za zaštitu životinja Beban.
U prihvatilištu u ciglani smešteno je stotinak napuštenih pasa i taj broj članovi Društva za zaštitu životinja Beban neće dalje povećavati. Cilj im je dalje poboljšanje uslova napuštenih životinja.
 
„Namera nam je da ogradimo ovo naše prihvatilište“ – dodala je Milijana Pajić.
 
U Društvu za zaštitu životinja Beban do sada su probleme napuštenih pasa rešavali preko pojedinaca donatora. Odnedavno osim sa Udruženjem iz dijaspore uspostavili su saradnju i sa Javno komunalnim preduzećem Treći oktobar u Boru.
„Počeli smo da sarađujemo sa Trećim oktobrom, jer su nam obećali da neće više hvatati i ubijati pse što nama daje nadu i podstrek da ćemo rešiti problem viška pasa lutalica“ – dodala je na kraju Milijana Pajić.
 
I u Javno komunalnom preduzeću Treći oktobar u Boru već su preduzeli određene mere kako bi se rešio problem napuštenih životinja. U toku je registracija veterinarske ambulante, ali i proširenje postojećeg prihvatilišta.
Ovaj višedecenijski problem velikog broja gradova, pa i Bora na žalost neće moći brzo da se reši. Potrebno je kažu i do pet godina. Važno je, međutim, da su svi shvatili da je problem sistemski i da mora da se rešava, pre svega, otklanjanjem uzroka koji su do njega doveli. Dakle, samo zajedničkim zalaganjem, počev od nesavesnih vlasnika pasa, preko udruženja ljubitelja životinja, pa sve do lokalne samouprave, svi moraju da daju svoj doprinos.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2g05tn“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.