“Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba“

BOR – Izložba “Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba u svetlu novijih istraživanja“ je rezultat višegodišnjeg proučavanja najmlađih praistorijskih epoha, poslednja dva milenijuma stare ere, na teritoriji Bora i okoline u 21.veku. Opsežna istraživanja pomenutih epoha organizovana su od 60 – tih do 90 – tih godina prošlog veka. Na izložbi su predstavljeni najznačajniji aspekti materijalne i duhovne kulturne zajednica koje su naseljavale ovo područje tokom bronzanog i gvozdenog doba, od načina života i privredne delatnosti, do interakcija stanovništva različitih geografskih i privrednih oblasti i njihove adaptacije na prirodno okruženje, kao i načina sahranjivanja. Posetioci izložbe su u prilici da vide predmete sa lokaliteta, najviše grnčariju, kao i fotografije nastale tokom istraživanja na terenu.

Izložba je koncipirana tako da hronološki prati razvoj istraživanja kraja 20-tog i početka 21-veka. Konceptualno od starijeg, bronzanog do mlađeg  gvozdenog doba. Novija arheološka istraživanja osim značajnijeg finansiranja zahtevaju i određene fizično-hemijske analize koje se rade u inostranstvu. Najznačajnije je da su poslednja istraživanja dokazala da se 2.000 godina pre naše ere, tokom bronzanog doba od Alpa do Kipra samo u okolini Bora topio bakar“, kaže autor izložbe, arheolog Igor Jovanović.

Rezultati desetogodišnjeg istraživanja tokom saradnje Arheološkog instituta u Beogradu i arheologa borskog Muzeja objavljeni su u dve knjige, predstavljeno je 14 naučnih radova i o njima se govorilo na četiri međunarodne konferencije. Zainteresovani će postavku “Bor i okolina u bronzano i gvozdeno doba u svetlu novijih istraživanja“ moći da vide u Galeriji borskog muzeja do kraja septembra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.