Borski Institut učesnik u projektu Intmet

0

 

BOR-Opština Bor je poznata u celom svetu po rudarenju i za 115 godina proizvedeno  milion i 500 hiljada tona katodnog bakra. Na ovom području  je trenutno 27 inostranih kompanija koje su korisnici koncesija. Pronađeno je i jedno od najbogatijih nalazišta u svetu  sa milion i 200 hiljada tona rude Opština Bor je zainteresovana da se podigne nivo i kvalitet života, ali i rudarenja, rekao je predsednik opštine Bor  Aleksandar Milikić na prijemu, koji je organizovao za predstavnike međunarodnih rudarskih kompanija koje učestvuju u projektu Horizont 2020.

 „Danas sam ugostio iz 11 zemalja 18 delegacija, svetski najpoznatijih ruzdarskih kompanija. Govorili smo o tome koliko opština Bor može da bude značajna partner na projektu u našoj opštini.Novo rudno telo će početi da se eksploatiše u naredna tri do četiri godine, rekao je predsednik  opštione Bor  Aleksandar Milikić.

Bor može da se pohvali istorijom rudarstva,  a takođe će i u budućnosti preduzimati u značajne akrivnosti u cilju razvoja rudarstva, istakao je Karlos Frias, kordinator projekta.

Predstavljam evropski konzorcijum koji je dobio zadatak da realizuje ozbiljan projekat kojim se razvijaju nove tehnologije za proizvodnju mineralnih sirovina i koje će zameniti dosadašnje standardne tehnologije. Mislim da je odlična prilika da se razvije saradnja saborskim Institutom, dugim institucijama ,Fakultetima iz Evropske unije, dodao je Karlos Frias.

U realizaciji projekta Horizont 2020 učestvuje i  borski Institut rudarstva i metalurgije.

Danas imamo posetu iz 18 kompanija,koje će analizirati rezultate dvogodišnjih istraživanja na novim tehnologijama. Institut je uključen u projekat i naši rezultati su dobri i priznati u svim kompanijama“, naglasio je direktor borskog instituta rudarstva i metalurgije Mile Bugarin.

Realizacija projekta Intmet, u okviru programa Horizont 2020, traje tri godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *