Slavica Đukić Dejanović u Boru

BOR – Sredstva predviđena za pomoć lokalnim samoupravama za mere populacione politike u republičkom budžetu ove godine pet puta su veća u odnosu na 2017. godinu, rečeno je između ostalog na sastanku ministarke bez portfelja Republike Srbije za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović sa predstavnicima lokalne samouprave u Boru. Njima će ove godine biti obuhvaćeno mnogo više opština, a Bor zahvaljujući sve većim socijalnim i populacionim izdvajanjima iz lokalnog budžeta ima velike šanse da bude među njima.

„U Boru se na 1000 stanovnika svake godine rodi deset beba, a premine 16 osoba. Takav trend je alarmantan. Mogu da pohvalim sadašnje rukovodstvo opštine Bor koje je sagledalo ove demografske indikatore i napravilo konkretne i odlučne korake za bolju demografsku budućnost Bora. Bor je sredina koja ima socijalno odgovorno rukovodstvo, ali i socijalno odgovorne kompanije, kakva je RTB Bor, koja sama izdvaja sredstva kada se nekom od radnika rodi dete. Dodatna stimulacija je i opštinska odluka da svako prvorođeno dete dobije jednokratnu pomoć od 25 hiljada dinara, drugo 40, a treće i četvrto 70 hiljada dinara, kao i pomoć nezaposlenim porodiljama u prvoj godini od 15 hiljada dinara mesečno. To govori da naše partnerstvo sa republičkog nivoa i programi koje sprovodi lokalna samouprava u narednom periodu mogu popraviti demografsku sliku i dogovorili smo se da ćemo to raditi kroz zajedničke projekte. Svesni smo da se demografski indikatori sporo menjaju i da prve dobre rezultate možemo očekivati za pet do deset godina. To samo znači da mi danas nismo vodili politiku već smo mislili o budućnosti.“ – rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja Republike Srbije za demografiju i populacionu politiku.

Za pomoć porodicama izuzetno su bitna sredstva koje lokalne samouprave izdvajaju. Opština Bor je budžetom za 2018. godinu predvidela gotovo 80 miliona dinara za populacionu politiku, a ukupna socijalna davanja veća su od 150 miliona dinara.

„Opština Bor je izdvojila značajna sredstva za populacionu politiku, počev od finansijske pomoći nezaposlenim porodiljama, preko izdvajanja za prvo, drugo, treće i četvrto dete, do kupovine udžbenika za sve učenike nižih razreda osnovnih škola i uređenje novog obdaništa. To ćemo nastaviti i u narednom periodu, ali moramo da obratimo pažnju i na oblast zdravstvene zaštite, kako bi smanjili mortalitet u Boru, koliko god je to moguće, jer jedno bez drugog nije moguće.“ – naglasio je Aleksandar Milikić, predsedik Opštine Bor.

Kako je istaknuto na sastanku Opština Bor će u narednom periodu izdvajati još veća sredstva za podršku populacionoj politici i porodicama u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *