BOR – Ravnomerno rasporediti obroke, jesti žitarice, mlečne proizvode, voće i povrće, unositi proteine i promeniti loše navike su osnova pravilne ishrane koja je preduslov dobrog zdravlja, napominju stručnjaci. Većina stanovništva u Srbiji, potvrđuju podaci, se nezdravo hrani. Uz to, zdravlje dodatno narušava ubrzan tempo života, nedovoljan san, stres i fizička neaktivnost. U Zavodu za javno zdravlje u Zaječaru već desetak godina radi Savetovalište za pravilnu ishranu i po broju korisnika srvstava se u vodeće u regionu.

Suština pravilne ishrane je da u toku dana svako od nas ima pet obroka i da prilikom svakog jela u organizam unesemo bar jednu namirnicu iz svih grupa zdrave hrane. Zdrava ishrana ne znači da je ona skupa, jer u gotovo svakom marketu, na tezgi u piljari ili na pijaci možemo naći namirnice koje se ubrajaju u zdrave. Važno je uspostaviti zdrave navike u ishrani i pridržavati ih se, to je ključ uspeha“, kaže sanitarno ekološki inženjer specijalista u  Savetovalištu za pravilnu ishranu Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, Nenad Đorđević.

Za pomoć i savet stručnjaka u zaječarskom Savetovalištu u proseku se godišnje obrati oko 1.500 građana. To pokazuje, naglašavaju ovde da se svest ljudi menja i da je sve veće interesovanje javnosti o pravilnoj ishrani, što će, kako se očekuje doprineti i njenoj masovnijoj primeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *