Deo kompleksa “Tvrđava Golubački grad” spreman za posetioce

Turistička organizacija opštine Golubac ovogodišnji beogradski Sajam turizma iskoristila je da najavi otvaranje kompleksa “Tvrđava Golubački grad”. Turistima će od 15. marta biti otvorena vrata Vizitorskog centra, kao i Arheološkog parka, dok će sama tvrđava i ove godine zbog radova biti zatvorena za posetioce.

 

BEOGRAD, GOLUBAC – Kao deo finansijskog sporazuma između Evropske Unije i Vlade Republike Srbije 2011. godine pokrenut je projekat „Revitalizacija Golubačke tvrđave“. Projekat se realizuje u okviru Dunavske strategije, a cilj jeste izgradnja turističkog kompleksa „Tvrđava Golubački grad“ koji bi povoljno uticao na razvoj turizma kompletnog braničevskog okruga, istočne Srbije, ali i cele zemlje. Revitalizacija Golubačke tvrđave obuhvata pet pojedinačnih projekata – izgradnju putne obilaznice i probijanje tunela, rekonstrukciju i konzervaciju Golubačke tvrđave, izgradnju Vizitorskog centra, spoljno uređenje i infrastrukturu, kao i izgradnju obaloutvrde. Turistički poslenici opštine Golubac ovogodišnji Sajam turizma u Beogradu iskoristili su da turistima predstave novine koje ih u Golubačkom gradu očekuju.

 

Najveći deo radova što se tiče kompleksa je završen, tunel je otvoren, put je otvoren, a završena je i obaloutvrda. Potpuno je završen i Vizitorski centar, a skoro u celini pripremljen je i Arheološki park. Jedan deo arheološkog nalazišta ostaće nam za neka kasnija vremena jer nam je to sada bilo neočekivano, pa ne možemo sve da završimo. Završen je i parking, kao i kompletna infrastruktura. Tvrđava nije završena i izmeštanjem puta ona sad ostaje potpuno zatvorena za posetioce, a najnovija arheološka istraživanja pokazala su da radovi na tvrđavi imaju još jednu dimenziju. U svakom slučaju radovi na tvrđavi trajaće čitave ove godine i ona će biti zatvorena za posetioce. Ipak, kompleks će od 15. marta biti otvoren i tada nam zvanično počinje turistička sezona. U Vizitorskom centru planiramo izložbu koja prikazuje arheološke nalaze koji su otkriveni tokom ovih radova i tokom izgradnje u poslednje dve godine. Imamo i Info centar, kafeteriju i kompletan Arheološki park gde posetioci mogu da prošetaju, da vide turski hamam koji je takođe otkriven pre dve godine, rimsku kuću iz trećeg veka naše ere, a mogu i da panoramski pogledaju tvrđavu i naravno da uživaju u lepotama Dunava“ – istakla je Iskra Maksimović, direktor preduzeća „Tvrđava Golubački grad“.

 

Turistička organizacija opštine Golubac ove godine potencijalnim turistima predstavila se i brošurom koja kroz iskustva mladih ljudi govori o potencijalima ovog kraja.

 

Brošura govori o sjajnim mladim ljudima koji žive i rade u Golupcu, koji stvaraju u Golupcu i kojima su Golubac, Dunav i priroda inspiracija. Mi smo kroz njihove priče hteli da pozovemo ljude da dođu u Golubac, da nas posete, da plove Dunavom i uživaju u našim manifestacijama, da probaju našu poznatu golubačku riblju čorbu. Želimo da oni i sami osete ono što nas inspiriše da ostanemo ovde i razvijamo turističku ponudu ovog kraja“ – rekla je Jelena Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Golubac.

 

Nakon sezone lovnog turizma i treće Džipijade koja je privukla više od 300 učesnika, pred turistima i meštanima Golupca jesu i različite manifestacije, poput Sajma Dunava i Festivala mladih.  

Kroz Golubac prolazi Dunavska biciklistička ruta EuroVelo 6 kojom godišnje prođe od 10 do 15 hiljada biciklista iz Evrope, a ova opština poznata je i po jedrenju jer je Dunav upravo u Golupcu najširi u svom toku.

Zbog ovih mogućnosti turistička ponuda Golupca, osim različtim prirodnim i kulturno-istorijskim potencijalima i manifestacijama, okrenuta je i aktivnom odmoru koji sve više privlači turiste.

 

Autor: Marija Ćosić

 

Deo kompleksa “Tvrđava Golubački grad” spreman za posetioce, 25. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *