Deset miliona dinara iz budžeta za informisanje u Negotinu

0
U budžetu opštine Negotin za iduću godinu izdvojeno deset miliona dinara za projektno finansiranje medijskih kuća, sa kojima će lokalna samouprava zaključiti ugovore posle sprovedenog konkursa predviđenog zakonom.
NEGOTIN – Negotin je  budžetom za 2015. godinu predvideo 10 miliona dinara u stavci za informisanje. Ovo izdvajanje čini oko 1 odsto ukupnog budžeta, koji iznosi 1 069 216 000 dinara. Deset miliona dinara, koliko je odvojeno za informisanje u budžetu za narednu godinu, suma je koja je za 1,5 miliona veća u odnosu na novac koji je bio izdvojen za medije u 2014. godini. Konkurs za projektno finansiranje, opština Negotin će objaviti do kraja januara, a pravo prijave imaće svi mediji zainteresovani za potpisivanje ugovora o saradnji sa negotinskom lokalnom samoupravom u oblasti informisanja.
Prema dosadašnjim rezultatima Akcije 2% za medije, koju je pokrenulo profesionalno Udruženje novinara Srbije – UNS, da se zaključiti da je u većini opština u Srbiji situacija slična, jer se za finansiranje izdvaja otprilike jedan procenat sredstava iz lokalnih kasa. U nekim opštinama planirani iznosi su i mnogo manji, a ima i onih koji su kod planiranja budžeta za informisanje predvideli dve stavke – za medije, za projektno finansiranje, ali i za direktne prenose skupštinskih zasedanja, koji zahtevaju  posebne tehničke pripreme i uslove rada na terenu.
UNS je inače inicirao da  gradovi i opštine izdvoje 2 odsto budžeta za projektno finansiranje medija. U toku je Akcija „Opštine i gradovi – prijatelji medija“ kojom se osim kriterijuma od 2%, traži i fer raspodele sredstava.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *