Do građevinskih dozvola za manje od mesec dana

0
SRBIJA, BOR – Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je ukidanje velikog broja procedura i taksi za dobijanje građevinske dozvole, unapređenje privrednog ambijenta kako bi se privukao što veći broj investitora, povećanje učešća građevinarstva u bruto domaćem proizvodu sa sadašnjih četiri na sedam odsto u 2017. godini, povećanje ukupnog privrednog rasta i ubrzavanje mnogih investicija i reformi. U gradovima i opštinama u Srbiji počela je puna primena novih zakonskih odredbi nakon je što usvojeno još 28 podzakonskih akata neophodnih za sprovođenje Zakona o planiranju i izgradnji. Izmenama i dopunama Zakona omogućeno je da se na jednom šalteru za 28 dana dobiju sve potrebne dozvole, a građevinska dozvola za pet, dok je do sada taj rok bio 240 dana. Postupak pribavljanja dokumentacije za gradnju sprovodiće se u objedinjenoj proceduri, na jednom mestu, od izdavanja lokacijskih uslova do izdavanja upotrebne dozvole. Cilj resornog ministarstva, osim boljeg ambijenta za investitore i povećanja privrednog rasta, jeste i ujednačavanje kvaliteta rada svih opština u Srbiji.
Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović, gradovima i opštinama u Srbiji ipak je ostavljeno da najkasnije do 1. marta uvedu predviđenu objedinjenu proceduru izdavanja građevinskih dozvola.
Iz resornog ministarstva za maj je najavljen dodatni akt, ili čak poseban zakon, kojim će biti sprečena dalja nelegalna gradnja, a kojim će biti omogućena lakša legalizacija svih bespravno podignutih objekata, osim parkova prirode. Prema podacima nadležnih službi, u Srbiji postoji oko milion i po bespravno izgrađenih objekata, a cilj legalizacije nije da se građanima napravi problem, već da se nelegalnoj gradnji stane na put i da se već podignuti objekti što jednostavnije legalizuju – istakla je ministarka Zorana Mihajlović. Odeljenju za urbanizam opštine Bor do sada je dostavljeno oko 1800 zahteva za legalizaciju, uglavnom za vikendice, ekonomske i pomoćne objekte na selima, ali i dograđene delove objekata u gradu.
[iframe frameborder=“0″ width=“560″ height=“315″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2hl01s“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *