U okviru regionalne inicijative “Drvo prijateljstva”, koja se organizuje već četiri godine istovremeno je posađeno više od 450 sadnica u zemljama Zapadnog Balkana. Evropski fond za Balkan je, u saradnji sa regionalnim partnerima, učinio da ova inicijativa bude primer regionalne solidarnosti i ulaganja zajedničkih napora u podizanju svesti o kvalitetu okoline jer prekomerna zagađenost predstavlja problem koji dele sve zelje u regionu. Tim povodom, akcija sadnje mladica organizovana je i u Boru.

BOR – U okviru regionalne inicijative “Drvo prijateljstva” u centralnom gradskom parku u Boru radnici JKP Treći oktobar posadili su 50 sadnica vrbe. Akciju su u gradu podržali Asocijacija za razvoj grada i Kancelarija za mlade. Cilj zajedničke ekološke akcije, koja se istovremeno organizuje u zemljama Zapadnog Balkana je da se pokaže individualna odgovornost, preuzme inicijativa na lokalnom i regionalnom nivou i upozori javnost na ozbiljnost zagađenja vazduha i klimatskih promena.

Zagađenje vazduha je posebno izraženo u zimskim mesecima. Akcija „Drvo prijateljstva“,predstavlja primer regionalne saradnje i zajedničkih napora da se podigne svest o ozbiljnom problemu u regionu, zagađenju vazduha kao direktnom uzroku mnogih bolesti i zdravstvenih problema i razlogu za hiljade prevremenih smrti, kažu organizatori.

Plan je da se do aprtila na zelenim površinama u gradu zasadi još 4.000 drvenastih sadnica. Za ovu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je šest miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.