Dug za struju veći od pola milijarde dinara

0

BOR – Račun Javno komunalnog preduzeća Toplana je od osmog juna u blokadi zbog duga od 375 miliona dinara prema Elektroprivredi Srbije. Ovo borsko komunalno preduzeće je u sličnoj situaciji bilo i prošle godine, ali je do početka grejne sezone nađeno rešenje. Jedini izlaz je potpisivanje reprograma duga o čemu se sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije već razgovaralo pre desetak dana.

„Većina dugovanja koje imaju Toplana i Vodovod napravljena je do 2010. godine. Primera radi samo za ugalj iz Kolubare koji se koristi najviše za paljenje drugog uglja u kotlovima Toplane dug je više od 300 miliona dinara. Toplana za struju duguje više od 350 miliona dinara. To su računi koji nisu plaćani do 2010. godine, i na njih je kamata samo rasla. Sada su stigli na naplatu. Rešenje mora da bude potpisivanje reprograma i njegovo poštovanje i to je na menadžmentu Toplane. O tome smo pre desetak dana već razgovarali sa nadležnima u EPS-u. Uz to građani za grejanje duguju oko 400 miliona dinara. Naplatom ovih potraživanja poslovanje Toplane bilo bi znatno lakše“ – kaže Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor.

Slična situacija je i u borskom vodovodu, koji za struju duguje gotovo 200 miliona dinara, ali su oni reprogram već potpisali i za sada su bezbedni od blokade računa.

„Mi smo pre dve nedelje potpisali reprogram duga za struju. Približno 180 miliona dinara je podeljeno na 24 rate i mi to moramo da poštujemo. Za sada smo bezbedni od blokade računa“ – naglašava Goran Topalović, v.d. direktora JKP Vodovod Bor.

Ukupna dugovanja koja imaju dva ključna borska javno komunalna preduzeća za utrošenu električnu energiju veća su od pola milijarde dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *