BOR – Kako bi se poboljšalo stanje životne sredine i povećala ekološka svest, u borskim selima Brestovac i Metovnica, u subotu, 10. juna, biće organizovana akcija uklanjanja divljih deponija, odnosno, čišćenje korita Brestovačke i Borske reke.

Ciljevi akcije su poboljšanje stanja zivotne sredine, otklanjanje komunalnog otpada iz reka koje su veoma značajne za život, kako meštana sela, tako i uopšte Opštine Bor. Radi se u skladu sa planskom dokumentacijom, sa projektom koji je urađen. Vrlo je bitno da je to sveobuhvatna akcija koja ima i ekološki karakter, edukativni, informativni i obrazovni karakter, zato što su uključena deca kroz literarne i likovne radove na temu „Zaštita životne sredine“. Nadamo se da će akcija proći u radnom i volonterskom duhu, kao i prethodne akcije na teritoriji Opštine Bor„, rekla je Ljiljana Marković Luković, samostalni stručni saradnik Kancelarije za zaštitu životne sredine Opštine Bor.

Akcija „Čistije reke – zdravija sela“ će 17. juna biti nastavljena u selu Slatina, gde je prvi put uspešno realizovana 2014. godine. Na osnovu tog pozitivnog iskustava, i ove godine se očekuje dobar odziv meštana, i Brestovca i Metovnice.

Mogu reći da ovako nešto nije bilo u Metovnici do sada i sama ta ideja je za nas velika stvar. Ne samo to što ćemo da očistimo to malo otpada koliko imamo, nego će to vremenom uticati na meštane i nove naraštaje da otpad odlažu na mesta koja su za to predviđena„, kaže Dejan Marković, predsednik MZ Metovnica.

Ova akcija ima veliki značaj, mislim da je to dobar signal za sve Brestovljane, za sve ljude koji žive u okolini, da sačuvamo životnu sredinu, da sačuvamo reke. Biće dobra akcija jer su uključena i deca iz osnovne škole, sportska i kulturno – umetnička društva. Svi ćemo moći da se edukujemo i vidimo šta ne radimo dobro i ispravimo greške„,  kaže Dragi Čorboloković, potpredsednik MZ Brestovac.

Saradnici i učesnici akcije su Opština Bor – Kancelarija za zaštitu životne sredine, meštani sela Brestovac, Metovnica i Slatina, JKP „3.oktobar“, ekološke i nevladine organizacije i udruženja građana iz Zlota i Bora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *