Ekspertski izveštaj o položaju nacionalnih manjina

0

BOR – Prema izveštaju koji je napravila ekspertska misija Evropske komisije za susedske odnose, sveukupna situacija pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srbiji koje, prema popisu iz 2011. godine, čine oko jedne šestine njenog stanovništva, se generalno može oceniti kao zadovoljavajuća. Set normi i zakona koji obezbeđuju zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji je iznad prosečnog evropskog standarda u ovoj oblasti. Problem je u njihovoj primeni, a najbolja situacija je u Vojvodini.

Članovi ekspertske misije razgovarali su krajem marta sa predstavnicima nacionalnih manjina u devet gradova, Beogradu, Boru, Bosiljgradu, Dimitrovgradu, Negotinu, Novom Sadu, Petrovcu na Mlavi, Subotici i Vršcu.

Ekspertska komisija je zaključila da su vlasti u Srbiji nastavile da poštuju načelo slobode samoopredeljenja. Ipak, to ih je podstaklo da preduzmu mere, zadržavajući strogu neutralnost, kojima bi pomogle konstruktivan dijalog između lica koja su se izjasnila kao pripadnici rumunske i vlaške nacionalne manjine, kao i između lica koja su se izjasnila kao pripadnici hrvatske i bunjevačke nacionalne manjine. Konstatovano je da je sveukupna situacija u Srbiji u vezi sa tolerancijom među zajednicama iznad proseka u regionu i da nema široko rasprostranjene diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina

Između ostalog, date su preporuke da se još jednom razmotri finansiranje medija koji imaju programe na jezicima nacionalnih manjina, bilo preko nacionalnih saveta ili drugih institucija, uključujući i javne organe na opštinskom nivou,  da se u što kraćem roku završi rad na izmeni zakona o Nacionalnim savetima i da se nastavi sa poboljšanjem sistema obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2z4qr5″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *