Evropska prevencija raka grlića materice

BOR – U domovima zdravlja, bolnicama i zavodima za javno zdravlje u celoj Srbiji ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju edukaciju i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled. Sve ove aktivnosti predstavljaju značajan doprinos obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

„U razvijenim zemljama Evrope i sveta rak grlića materice je stavljen pod kontrolu, što nije slučaj sa zemljama u razvoju, gde spada i Srbija. U zemljama u razvoju su preventivni pregledi nedovoljno razvijeni, a svest žena o značaju redovnih pregleda je na niskom nivou. U Srbiji je rak grlića materice po učestalosti oboljevanja drugi, a po učestalosti umiranja četvrti maligni tumor među ženama. Stope oboljevanja i umiranja od raka grlića materice u našoj zemlji su među najvišima u Evropi. A moram da napomenem da su borski i braničevski okrug najugroženiji u Evropi i šesta regija po broju obolelih žena u svetu“
, kaže dr Zvonimir Pantić, ginekolog – akušer u Domu zdravlja u Boru.
 
Ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića materice je bolest koja se može sprečiti. Redovni pregledi kod ginekologa kao i sprovođenje sistematskih pregleda imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2fmsv6″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.