Festival arheološkog filma u borskom Muzeju rudarstva i metalurgije

0

BOR – U okviru Festivala arheološkog filma Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, publika je u prethodnih 12 godina mogla da vidi više od 150 filmskih ostvarenja iz zemalja šrom sveta. Ove godine biće prikazano jedanaest filmova: dva iz Srbije i po tri iz Nemačke, Italije i Slovačke, koja na festivalu učestvuje prvi put.

Tematika je različita. Nemci se uglavnom bave krađom kulturnih dobara i finansiranjem teroristizma i krađom dobara koji završavaju u različitim aukcijskim kućama širom sveta. Italijani se bave teritorijom sredozemnog mora i gradovima koji su se formirali u antičko doba na sredozemlju: poput gradova Selinunt na Siciliji i grad Kirena u današnjoj Libiji i narodima koji su u antičko doba bili velika pomorska sila na sredozemlju. Triologija slovačkih filmova govori o ovoj zemlji u bronzano doba, u drugom milenijumu p.n.e, o naseljima iz tog perioda, zanatima koji su bili zastupljeni, svakodnevnom životu u tim naseljima i duhovnoj kulturi, odnosno običajima i ritualima“, kaže Igor Jovanović, arheolog Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

U okviru festivala biće prikazana i dva domaća filmska ostvarenja: Dome, slatki trapezoidni dome i film Drevna staništa u srednjem toku reke Kolubare.

Prvi se bavi istraživanjem Đerdapa, kulturom Lepenskog vira odnosno staništima koja je čovek sagradio pre nekih osam hiljada godina, dok drugi film govori o središnjem toku reke Kolubare, odnosno najnovijim arheološkim nalazima i istraživanjima obavljenim na ovoj reci u zaleđu Lazarevca odnosno poznatog rudarskog kopa. To su delimično i stematska i zaštitna arheološka iskopavanja, tako da će publika kao i prethodnih godina, mnogo toga moći da vidi i na ovogodišnjem festivalu“, dodaje Igor Jovanović.

Festival prvog decembra u 18 časova, otvara nemački film Krvavi plen, a do 8. decembra biće prikazana i ostala najbolja ostvarenja sa Međunarodnog festivala arheološkog filma u Beogradu, koja će gledaocima pružiti najnovija saznanja i dostignuća iz oblasti kulture i nauke prožeta kroz prizmu arheologije. Projekcije filmova su svakog radnog dana od 18 časova, a ulaz je slobodan. Priliku da pogledaju filmove tokom trajanja festivala imaće i borski srednjoškolci.

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/-MbKX2pqRIc“ frameborder=“0″ gesture=“media“ allow=“encrypted-media“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *