Učestale respiratorne infekcije

BOR – Osećaj malaksalosti, povišena temperatura, glavobolja, curenje iz nosa – jasan znak akutne respiratorne infekcije i pojava koja je učestala u periodu zahlađenja, koji je aktuelan. To potvrđuje veći broj Borana koji se ovih dana obraća lekarima borskog Doma zdravlja za pomoć.

Ovih dana imamo nešto veći broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, što je, najverovatnije, povezano sa trenutnim vremenskim prilikama, posle toplog vremena je zahladnelo. Povećan je i broj pacijenata sa visokim pritiskom, što je uobičajeno za ovo doba godine kod hroničnih bolesnika, a preporuka za njih je da uzimaju redovno terapiju, redovno kontrolišu pritisak i da se, po potrebi, jave izabranom lekaru„, kaže dr Slavica Nestorović, specijalista opšte medicine.

Najpodložniji respiratornim infekcijama jesu hronični bolesnici, ali ni ostali nisu pošteđeni. Kako bi sačuvali organizam, preporuka lekara je pre svega jačanje imuniteta.

Savet je da, ako se pojavi temperatura, pojačaju unos tečnosti, vitamin C, više voća i povrća, a ako to nije dovoljno da se „obori“ temperatura, treba da se jave lekaru. Preporuka je takođe da ne uzimaju antibiotike na svoju ruku. Pošto je vreme posta, onda je i savet za sve koji mogu da se i posta pridržavaju, jer posne namirnice blagotvorno deluju na organizam„, dodala je dr Nestorović.

Osim lekara Opšte prakse koji ovih dana imaju više pacijenata sa respiratornim infekcijama, Službi hitne pomoći borskog Doma zdravlja najčešće se obraćaju  hronični bolesnici čije su tegobe pojačane usled pogoršanja vremenskih prilika.

 

[iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/cXN9qAs9FnA“ frameborder=“0″ gesture=“media“ allow=“encrypted-media“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.