Gasovod pušten u rad

ZAJEČAR – Deo novog gasovoda Turski tok kroz Srbiju je pušten u rad. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros, nešto posle šest sati, u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod u Srbiji, „Balkanski tok“, od bugarske do mađarske granice. Vučić je najavio da će za 10 ili 15 dana biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

Novi gasovod u Srbiju ulazi kod Zaječara, a izlazi na granici sa Mađarskom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da, nakon puštanja Turskog  toka u rad, ostaje da se radi na sekundarnoj gasifikaciji, odnosno da se gas sprovede do Vranja na jugu Srbije, Valjeva u centralnom i zapadnom delu, kao i do mesta na istoku i jugozapadu.

Novi gasovod Turski tok godišnje bi trebalo da transportuje 31,5 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije koji proizvodi ruski energetski gigant Gasprom. Polovina od toga, 15,75 milijardi, rezervisana je za potrebe Turske, dok će druga polovina ići dalje ka južnoj i centralnoj Evropi, između ostalog kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *