Generalna konzulka Rumunije u Srbiji Mioare Štefan posetila Bor

0

Generalna konzulka Rumunije u Srbiji Mioare Štefan posetila je danas Bor. Sa zvaničnicima grada razgovarala je o daljoj saradnji dva pogranična pojasa i o realizaciji budućih IPA projekata. Kako je rečeno, saradnja lokalnih samoupava u ovom delu Podunavlja je na visokom nivou, a kada je reč o sprovođenju međunarodnih projekata, lokalne samouprave već imaju iskustvo u njihovoj implementaciji.  

BOR –  „Saradnja između pograničnih lokalnih samouprava u Srbiji i Rumuniji, kao i između ove dve države je na najvišem nivou. Kada je reč o gradu Boru i okrugu, poslednjih godina realizovali smo mnoge međunarodne projekte uz pomoć i posredovanje EU i nadam se da će ova saradnja potrajati, a na dobrobit građana koji tu žive„, rekao je na prijemu generalne konzulke Rumunije u Srbiji Mioare Štefan, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Gošća iz Rumunije je istakla da su osnova razgovora sa predstavnicima borske lokalne samouprave bili potencijalni međugranični projekti koji se mogu relizovati u narednom periodu i i obećala da će Generalni konzulat Rumunije u Zaječaru podržati sve inicijative i projekte saradnje i napretka dva naroda na obali Dunava.

Grad Bor je multinacionalna sredina u kojoj živi 21 nacija, a mnogi su se, između ostalih izjasnili Vlasima i Rumunima. Manjinama je država Srbija omogućila da prava ostvaruju kroz nacionalne savete i da tako donose važne odluke za svoje zajednice. Na ovakvim temeljima je lako graditi i unaprediti dalju saradnju u svim oblastima, rečeno je na prijemu rumunskog zvaničnika u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *