Gume u kutije nelegalne prepreke na parkinzima

0
BOR – Zima i sneg po pravilu donose puno problema vozačima, ne samo zbog snega i leda na putu, već i zbog mesta za parkiranje. Na parkinzima je mnogo manje mesta za ostavljanje vozila. Neretko vozači koji očiste određeno parking mesto, ostavljaju kutije, gume ili flaše sa vodom kako bi ga obeležile i sprečili parkiranje na tom mestu. Iako je ovakav postupak sa jedne strane razumljiv, jer je najblaže rečeno nekolegijalno zauzeti mesto nekome ko se potrudio da ukloni sneg, pravno gledano nije prihvatljiv. To je često razlog za izbijanje svađa, čak i uništavanje guma na kolima. Ipak, javni parkinzi su namenjeni svima i niko nema pravo da zauzme ili rezerviše određeno parking mesto, kažu u komunalnoj inspekciji Opštine Bor.

„Nemaju pravo. Parkirališta su javna i svako može da se parkira gde god hoće. Potpuno je razumljivo da su ljudi nervozni kada očiste parking mesto i žele kasnije da se tu parkiraju, međutim nemaju pravo da ga zauzimaju niti u zimskim niti u letnjim uslovima“
Slaviša Marković, zamenik načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove Opštine Bor.
 
Za čišćenje parkinga zadužene su komunalne službe, ali tek kada završe uklanjanje snega sa saobraćajnica, što je prioritet. Dodatni problem predstavljaju vozila koja se parkiraju na putu i značajno otežavaju čišćenje pojedinih ulica.
 
„Opštinskom odlukom je propisano da vozila mogu da se parkiraju isključivo na parkinzima. Međutim, posebno u zimskim uslovima, dešava se da vozači parkiraju vozila na javnim površinama, trotoarima i takozvanim zelenim površinama, što je kažnjivo. Mi smo nekoliko puta imali akcije pojačane kontrole, posebni ispred salona Simpo u centru grada, gde nije predviđeno mesto ni za zaustavljanje ni za parkiranje vozila.“ – naglašava Marković.
 
Kazna za parkiranje na javnim površinama koje nisu parkinzi za fizička lica iznosi dve i po hiljade dinara, za preduzetnike pet, a za pravna lica deset hiljada dinara. Ne postoji opštinska odluka kojom se omogućava zakup određenog parking mesta, a jedini delovi koji su rezervisana su ona za invalide, uokvireni žutom linijom i za službena vozila opštine Bor, inspekcijskih službi i ministarstva unutrašnjih poslova.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2e9j2f“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *