Hakovan sajt Opštine Bor

BOR – Nakon što je hakovan, na zvaničnom sajtu Opštine Bor, juče u popodnevnim satima pojavila se albanska zastava i grb UČK, Oslobodilačke vojske Kosova, uz video klip o delu Adema Jašarija, vođe albanske terorističke organizacije OVK. Predstavnici lokalne samouprave istakli su na konferenciji za novinare da su nadležne opštinske službe odmah reagovale i sve uklonile sa sajta.

„Radnici Opštine koji rade na sajtu odmah su reagovali i sadržaj je uklonjen. Svako ko je otvorio sajt mogao je da vidi obeležja UČK, ali mi zaista ne znamo ko je to učinio. Na nadležnim organima je da to sada utvrde“, istakla je Aleksandra Stojanović Čulinović, pomoćnik predsednika Opštine Bor za informisanje.

„Na sajtu se videla zastava Albanije i grb UČK, a ispod je bila i tekstualna poruka, kao i video klip. Ja sam nekoliko puta pokušala da otvorim sajt i nisam mogla. Tada sam obavestila pretpostavljene, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policijsku upravu Bor i naše administratore. Naši radnici su reagovali koliko su bili u mogućnosti u tom trenutku. Svi nadležni organi su obavešteni i podneta je krivična prijava protiv NN lica, pa sada više informacija očekujemo od nadležnih“, kaže Ljubinka Jelić, načelnik Opštinske uprave.

„Sajt će sigurno biti rekonstruisan, biće kvalitetniji i imaće bolju zaštitu. Najverovatnije da sajt nije zaodovoljio sve što je bilo neophodno pa se ovo dogodilo. Sredićemo to i biće sve kako treba“, dodao je Saša Vukadinović, zamenik predsednika Opštine Bor.

Tokom dana, sajt je vraćen u funkciju, a uspešno su vraćena i sva dokumenta. Problem sa kojim se Opština Bor susrela nije usamljen u Srbiji. Desetak srpskih sajtova svakog meseca bude oboreno od strane albanskih hakera, pa policija i nadležne službe svakodnevno reaguju na slične prijave.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x4f60dm“ allowfullscreen ]
Hakovan sajt Opštine Bor, 08. jun 2016. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *