„Homoljska zdravica“

ŽAGUBICA – Miodrag Lazić iz Žagubice u svom voćnjaku ima oko 400 stabala stare sorte šljive Ranka. Od ove šljive već deceniju i po proizvodi rakiju „Homoljska zdravica“, šljivovicu uz dodatak lekovitih trava sa područja Homolja. Kad je sezona povoljna, iz svog voćnjaka Lazić obere oko 15 tona šljive i proizvede oko 2.000 litara kvalitetne rakije. Rakiju prodaje tek kad „odleži“ četiri godine, a ovo alkoholno piće probali su, kaže vlasnik, na svim kontinentima.

Važno je da ova stara sorta šljive može da podnese mnoge bolesti i štetočine odnosno da nije potrebno neko posebno tretiranje hemijom. Postupak je da čekam šljivu da sazri, u međuvremenu berem lekovito bilje koje raste u ovom kraju. Pravim tinkuturu i na taj način dobijam travaricu.

U pripremi rakije poštujem tradiciju, ali i nauku. Najvažnije je raditi frakcije. Tri frakcije su kod rakije. Odbaci se prvenac, uzme se srce i odbaci se patoka. Dobija se jačina rakije koja ne može da se upotrebi za piće. Sa procentom alkohola od 65 do 70 stepeni. Onda se razblažuje destilovanom vodom odnosno svodi se na željenu jačinu. Na ovaj način odvaja se sve što je štetno i nepoželjno. Moja rakija nikad ne izađe na tržište pre četiri godine. Prvo odleži u hrastovom buretu, a onda se čuva u staklenoj ambalaži. Za sada zadovoljavamo domaće tržište, a potražnja je velika“ kaže proizvođač Miodrag Lazić.

Planovi ovog domaćinstva u Žagubici su da ovaj svojevrsni proizvod plasiraju na inostrano tržište, pre svega u Nemačku. Znanje i tehnologiju imaju, a neophodan im je svež kapital da to i realizuju. Pregovori sa partnerom se privode kraju od čijeg ishoda i zavisi da li će se Homoljska zdravica naći u ponudi ugostitelja i hotelijera preko granice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *