Homoljski med – evropski brend sa istoka Srbije

ŽAGUBICA – Područje Homolja, koje je većim delom pod pašnjacima i livadama pruža idealne uslove za pčelarstvo. Do sada je na ovom prostoru registrovano  oko 200 domaćinstava koja imaju pčelinjake. Većina ima manje kapacitete, a pojedini imaju i više od 200 košnica. To je prema rečima stručnjaka ozbiljna proizvodnja meda sa značajnim ekonomskim  efektom. Inače, projektovani kapacitet  proizvodnje meda u Homolju je 10.000 košnica u skladu sa pašnim područjima i potencijalnim brojem meštana koji bi se bavili pčelarstvom.

Količine koje mi proizvodimo su relativno male. Radimo na tome da to podignemo na maksimalni kapacitet.  Mi smo 2006.godine ušli u ovu priču. Nakon dve godine odradili smo zaštitnu oznaku geografskog porekla, uz pomoć Opštine Žagubica, Zavoda za intelektualnu svojinu i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Danas imamo pogon, laboratoriju i pčelinjak od 6.000 košnica. Od prošle godine kroz jedan veliki projekat uz pomoć Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj dobili smo 15 miliona dinara bespovratnih sredstava i uložili ih formiranje ambalaže, ka kupažerima, rojevima i ka košnicama. Tako da smo sada podigli kapacitet  proizvodnje u Homolju na 6.000 košnica. Homoljski med je prepoznatljiv po svojstvima. Mi smo napravili brend sa imenom I prezimenom. Ime mu je Med, a prezime Homoljski. Ono po čemu se ovaj med razlikuje od drugih je kvalitet. U njemu je identifikovano 80 medonosnih I lekovitih biljaka, koje uspevaju na području Homolja. Reč je o prostoru koji zauzima 760 kvadratnih kilometara. Osim prirodnog faktora ovde je prisutna I tehnologija pčelarenja. Jednogodišnje vrcanje i stacionirani pčelinjaci. Tu su i edukovani pčelari koji jednom godišnje prolaze adekvatnu obuku. U proizvodnji koristimo savremenu tehnologiju, prohromsku ambalažu i med se pakuje isključivo u staklenim teglama, a ambalaža je sa zaštićenim dizajnom, na nacionalnom i na međunarodnom nivou”, naglasio je Vlada Todorović koordinator projekta „Brend Homolja – Homoljski med“.

Prošle godine sertifikovane su dve tone 600 kg Homoljskog meda, a plasman proizvoda je usmeren ka manjim pakovanjima od 250 grama. Pčelarska zadruga „Homolje med“ u Žagubici okuplja oko 100 pčelara, a u sistemu proizvodnje meda je 36 kooperanata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *