Homoljsko kraft pivo iz Krupaje

KRUPAJA, ŽAGUBICA – Nakon povratka iz inostranstva porodica Miladinović odlučila je da pokrene sopstveni biznis u rodnom  kraju. U selu Krupaja u opštini Žagubica otvorili su pivaru. Prvo pivo proizveli su 2015. godine, a danas se ovde proizvodi i više od 16.000 litara piva mesečno, odnosno 1.000 litara samo iz jednog kuvanja. Reč je o svetlom pivu, jedinstvenom po tome da je nefiltrirano, nepasterizovano i bez konzervansa. Kolika je potražnja za ovim osvežavajućim alkoholnim napitkom svedoči činjenica da trenutno proizvodnja ne može da zadovolji narudžbe kupaca.

 “Kraft pivara jednom rečju znači kućno pivarstvo. Mi ne koristimo nikakvu hemiju, niti pasterizujemo pivo radi produženja njegovog roka trajanja. Pivo se skuva od slada, radi se fermentacija, održavanje I punjenje u buradima. Iz buradi se toči po restoranima. Počeli smo proizvodnju piva sasvim slučajno. Otac, koji još uvek radi u Italiji, predložio je 2012. godine da investiramo u posao proizvodnje piva jer jedan italijanski preduzetnik prodaje svoju pivaru, gotovo novu, pošto kupuje veću. Ranije zaista nisam razmišljao o tome niti sam mnogo znao o proizvodnji kraft piva. Informisali smo se na internetu, istraživali smo, analizirali i uvideli da te godine u Srbiji nije postojalo mnogo kraft pivara, a da je trend u Evropi takav da one zauzimaju sve značajniji deo na tržištu. Tako da smo mi bili među prvih desetak pivara u Srbiji. U hodu smo rešavali problem i naučili posao. Tako da danas imamo iskustvo u proizvodnji ove vrste piva i zadovoljni smo rezultatima” kaže Aleksandar Miladinović suvlasnik „Aleksandar & Friedrich Brewery“ DOO Krupaja

Za porodicu Miladinović značajno je da u široj okolini nemaju konkurenciju odnosno pivare, ali sa druge strane uslovljeni su zahtevima inostranog partnera i sirovinom koju dobijaju iz Nemačke i Italije. Ako su budućnost privrede Srbije mali i srednji proizvodni pogoni onda je svakako kraft pivara u Krupaji primer kako započeti i razviti biznis i u pasivnim krajevima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *