Industrija hemijskih proizvoda Prahovo obeležila šest decenija rada

PRAHOVO – Industrija hemijskih proizvoda Elixir Prahovo ove godine obeležila je šest decenija postojanja i rada. Osnovana je kao Fabrika superfosfata i neophodan deo tehnološkog procesa metalurškog kompleksa Rudarsko-topioničarskog Basena Bor. Sa povećanjem proizvodnje bakra u Boru, uz mogućnost rečnog transporta, povećani su i kapaciteti prerade u ovoj industriji i proširen proizvodni asortiman. U kriznim devedesetim godinama fabrika je gotovo prestala da radi, a radnici su upućeni na prinudne odmore. Nakon neuspešnih privatizacija, IHP Prahovo, pre osam godina kupila je Elixir grupa koja je zaustavila propadanje i preokrenula poslovanje, tako da ova kompanija danas može da se pohvali proizvodnim rezultatima i da u njoj radi blizu 1.000 ljudi.

Osnova proizvodnje je fosforna kiselina, koja se dobija od sumporne kiseline iz Bora i fosfata, proizvodimo i prečišćenju fosfornu kiselinu. Ona se prodaje ili se koristi u pogonu „Fosfe“ francuske kompanije kojoj smo mi napravili pogon i prodali pre nekoliko godina. Proizvodimo i mineralna đubriva.  2012. godine smo proizveli 7.500 tona fosforne kiseline, a prošle godine 136.000 tona ove robe. Minulog meseca smo imali rekordnu proizvodnju od 13.500 tona. Prahovo je od 100 miliona evra koliko su iznosile investicije u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih postojenja 15 miliona uložio u ekološke projekte. Od skladišta fosfo gipsa, preko emitera odnosno prečišćavanja emitovanja štetnih gasova. Rešili smo i jedno istorijsko, veliko zagađenje. To je deponija piritne izgoretine, bilo je više od dva miliona tona ovog otpada koji je transportovan u Kinu“ rekao je zamenik direktora IHP Elixir Prahovo Branko Marković.

Ovo preduzeće u saradnji sa Vladom Republike Srbije i lokalnom samoupravom planira izgradnju Industrijsko-hemijskog parka na površini od 112 hektara po uzoru na evropske parkove. Prostor, sa uređenom osnovnom infrastrukturom koja omugaćava nesmetan rad industrije, će se ponuditi velikim svetskim kompanijama da tu podignu postrojenja. Očekivanja su da će posao ovde dobiti nekoliko hiljada radnika.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *