Izložba i animirani film „Smrt majke Jugovića“ Mihajla Dragaša

0

BOR – U okviru Dana studenata, u Muzeju rudarstva i metalurgije otvorena je izložba digitalnih grafika i prikazani su delovi animiranog filma „Smrt majke Jugovića“ mladog borskog umetnika Mihajla Dragaša u kome autor kroz savremenu umetničku interpretaciju oslikava jednu od najlepših poema narodne književnosti.

Što se tiče inspiracije ova poema je veliki izvor motiva, vizuelnih i dramskih momenata koje sam video da mogu da prenesem u formu animiranog filma. Što se tiče razlike između filma i ove izložbe meni je taj vizuelni deo najsnažniji adut, ali bilo je dosta prostora da se pored tog audio vizuelnog dela napravi jedna malo šira izložba koja sadrži grafičke kompozicije, koje nisu sve u filmu već su više neka plakatska rešenja i lajt motivi koji se javljaju u filmu. Ima ih 20, desetak velikih plakata koje su grafičke kompozicije sa najvažnijim motivima, majkom Jugovića, gavranovima, vojnicima palim u boju, i ima četiri –pet grafika koje predstavljaju kadrove izvučene iz filma koji mogu da uvedu u priču, kolorit, motive i samu atmosferu iz filma“, kaže autor animiranog filma i izložbe „Smrt majke Jugovića“ Mihajlo Dragaš.

Iza ovog mladog, ali izuzetno talentovanog umetnika, koji je osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti na odseku animacije, stoje značajna priznanja. Osim animiranog filma „Sizif nosi Sizifa“, Mihajlo je autor i filma „Iskon“ nagrađenog Grand prijem Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma za najbolji kratkometražni film i dobitnik Zlatne plakete Beograda za najbolji domaći animirani film „Vis dubium“. Na projektu „Smrt majke Jugovića“ radi već dve godine i očekuje da će i ovo 3D ostvarenje naići na odobravanje publike, ali i filmske kritike.

Ja se nadam da će film biti prikazan na što više festivala i u zemlji i u inostranstvu, da će otvoriti neka nova vrata za saradnju i poznanstva koja će mi omogućiti da neke buduće projekte realizujem na još profesionalnijem nivou. Film je bio dosta zahtevan tehnički, pošto je 3D animacija u pitanju kojom se ranije nisam bavio, ali se na kraju ispostavilo da je rizik koji sam prihvatio mnogo bolje rešenje i doveo je do novih i zanimljivijih otkrića nego u 2D animaciji koju sam koristio ranije. Za sada mi je ovaj spoj muzike i slike nekako najbliži zato što često muzika koju osmislim za film pomogne da vizuelizujem neke stvari, da to dramski rešim uklopim u ritmu i spojim u celinu koja ima najveću snagu, veću snagu i od same slike, veću snagu i od same muzike. Kada se to spoji stvara se finalni utisak koji najbolje mogu da izrazim kroz animaciju. Prvenstveno bih voleo da nastavim da se bavim ovom animiranom formom, zato što tako uvek naučim nešto novo i otkrivam nova rešenja koja ne mogu sva da stanu u jedan film zbog stilskog jedinstva, tako da uvek postoji gomila ideja i inspiracije koja može da nađe svoje mesto i živi u nekim budućim projektima“, dodao je autor animiranog filma i izložbe „Smrt majke Jugovića“ Mihajlo Dragaš.

Izložba „Smrt majke Jugovića“ talentovanog umetnika Mihajla Dragaša, koji se osim animacije, bavi i režijom i muzikom, u borskom muzeju biće otvorena do 24. aprila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *