Jesenja setva kasni zbog suše

BOR, BRESTOVAC- Na Džanovom polju u Brestovačkom ataru kod Bora, zbog višemesečne suše, samo su poneke njive tek pripremljene za setvu ozimih kultura, iako optimalni rok ističe krajem oktobra. Pojedini ratari kažu da više nemaju vremena za čekanje, već će ovih dana početi da seju.

Ponavlja se prošla godina, bacio sam seme u suvu zemlju, ali sam imao sreću da pšenica nikne pod snegom. I ove godine ću početi setvu, iako je zemlja suva“, rekao je Nenad Atanacković, ratar iz Brestovca.

Osim povećanja količine semenske pšenice, poljoprivrednici kažu da sejanje u suvu zemlju opterećuju mašine i povećava broj operacija za koje je potrebno dodatno gorivo. Sve će to značajno poskupeti ovogodišnju setvu.

„Sigurno će u startu setva biti skuplja za dvadesetak odsto. Trošimo više goriva, semena, a zbog suve zemlje pucaju nam i delovi na mašinama“, naglasio je Atanacković.

Veliki broj ratara ne poseduje tešku mehanizaciju, pa su primorani da, ipak, čekaju kišu, što je i po oceni stručnjaka dobra odluka.

Ukoliko se steknu uslovi, setvu početi uz povećanje semena. U suprotnom, povoljnije za ratare je da seju jare useve“, rekla je Vladica Stefanović, iz PSSS Negotin.

Jesenja setva je jedino počela u nizinskom delu negotinske opštine i na pojedinim parcelama pšenica je već ponikla i lepo izgleda. Ipak, više je onih ratara kojima preostaje da gledaju u nebo i nadaju se kiši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *