BOR – U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika organizovano je predavanje i muzički program „Jezik je arhiv kulture“. O usmenom predanju i tradiciji vlaškog jezika govorila je diplomirani etnolog Suzana Mijić, a „Prirodne pesme“ sa etno – džez obradama izvornih melodija Istočne Srbije, u pratnji Bojana Čukića izveo je poznati krajinski pevač Dragoljub Firulović. Ovaj program, u cilju očuvanja i negovanja vlaškog jezika i kulture, organizovao je Odeljak za kulturu Vlaha – Ustanove centar za kulturu opštine Bor.

„Kultura kod Vlaha je izuzetno bogata i treba je čuvati i negovati na pravi način. Vlaški govor ima reči i izraze koji prilikom prevođenja gube smisao i zato bi ih trebalo sačuvati u autentičnom izvornom obliku
“ – kaže Danica Janković, koordinator za kulturu Vlaha Ustanove centar za kulturu“.
 
Kaže se da je bogatstvo jednog društva – multikulturalnost. Bor se kao i drugi gradovi u istočnoj Srbiji mogu pohvaliti ovom činjenicom jer čuva i neguje i višejezičnost i različite kulture, podstiče njihovu raznovrsnost i međusobno poštovanje.
 
„Svako treba da brine o svom jeziku. Dok postoji jezik, postoji i jedan narod. Bor je multietnička sredina. Mi smo prošle godine pripremili program za sve sve narode koji žive na ovom području, a ove godine program smo posvetili usmenom predanju i tradiciji vlaškog jezika. Zapravo, na ovaj dan svi bi trebalo da se posvete svom maternjem jeziku, jer se tako čuva identitet svakog naroda“ – ističe Danica Janković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.