Ko je,bre, nepismen?!?

BOR – „Ko je bre nepismen?!?“ naziv je izložbe otvorene u  Narodnoj biblioteci Bor.
Postavku, izuzetno kreativnu, osmislile su  bibliotekarke dečijeg odeljenja  Vesna Jovanović i Marija Radosavljević, oduševljene idejom  i namerom. A realizacija  je počela  foto konkursom,koji ke raspiso   profesor srpskog jezika  Saša Čorboloković iz Bora, jedan od 16 najboljih edukatora Srbije. Ovom prilikom on je istakao:
“Najpre je raspisan foto- konkurs  za javne natpise  sa pravopisnom greškom za učenike borskih osnovnih škola. Prikupljeno je 95 fotografija,od kojih je 40 izabrano za izložbu. Cilj  izložbe  je skrenuti pažnju na najčešće pravopisne greške, uključiti decu da svoje znanje  primenjuju pronalaženjem konkretnih grešaka, da učenici uče i obnavljaju gradivo i da pozitivno utiču na svoje vršnjake. A zašto baš pravopis kao tema? često pravdamo svoje neznanje čestim promenama pravopisa.  Mnoge greške nisu posledica    nedovoljno vremena  za usvajanje novina dopunjenog izdanja pravopisa iz 2010. već posledica  nedostatka elementarnog znanja,vrlo često odsustva svesti o neminovnosti njihove primene , nemara i neodgovornosti „ – rekao je  Saša Čorboloković.
Na otvaranju  u borskoj biblioteci rečeno je da je ova izložba  potvrđuje da  je čovek naš najvažniji resursi i da je timski rad upravo ono  garantuje  dobre rezultate. Za autore fotografija sa najupečatljivijim greškama obezbedjene su prigodne nagrade, a jedna od  dobitnica jeste i Ana Mitić učenica četvrtog razreda Osnovne škole treći oktobar u Boru
Ovakvi učenici  uveravaju u mudrost i istinitost  reči našeg nobelovca, da je jezik  živa snaga sa kojom je  vezana na samo kultura nego i samo postojanje jednog naroda.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2r2op4″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *