Кolekcija zubuna Zavičajnog muzeja Кnjaževac iz XIX i prve polovine XX veka izložena u borskom muzeju

BOR – Izložba „Кolekcija zubuna Zavičajnog muzeja Кnjaževac iz XIX i prve polovine XX veka“ sa bogatim etnografskim materijalom prikazuje deo tradicionalnog života stanovnika Knjaževca i njegove okoline u ovom periodu. Zubun je i jedan od najstarijih odevnih elemenata na južnoslovenskom balkanskom prostoru i šire, ali, i jedan od temeljnih, najvažnijih i obaveznih odevnih predmeta u srpskoj narodnoj nošnji, posebno, u strukturi ženskog odevnog obrasca. Korišćen je tokom cele godine, i leti i zimi. U likovno-estetskom smislu, to je jedan od najreprezentativnijih odevnih predmeta u srpskoj narodnoj nošnji, rečeno je na otvaranju ove izložbe. Zavičajnu kolekciju knjaževačkog muzeja čine 22 predmeta, koji su prikupljeni od 1972. do 2018. godine. Borani će moći da vide 16 delova ove tradicionalne nošnje. Izložbu prate i fotografije iz ovog perioda.

 „U tradicionalnoj kulturi odevanja srpskog naroda iz perioda XIX i prve polovine XX veka naziv zubun široko je rasprostranjen na južnoslovenskom balkanskom prostoru za gornji odevni predmet tipa dugog prsluka, koji je najčešće bio bez rukava, spreda celom ivicom razrezan i različite dužine. Izrađivan je od domaće vunene tkanine, sukna, pretežno bele boje. Iako se vezuje i za muški odevni asortiman, zubun je, dominantno, ženski odevni predmet. Iz XIX i prve polovine XX veka, po načinu izrade, pre svega, deo je ženske domaće radinosti, ali i umeća seoskih i gradskih majstora. Tradicionalna nošnja u okolini Knjaževca svojom specifičnošću i posebnim razvojem poznata je u dva tipološka oblika: nošnja Timoka i Zaglavka i nošnja oblasti Budžaka“ istakla je na otvaranju izložbe autor Jelena Кurtić, kustos etnolog Zavičajnog muzeja Кnjaževac.

Izložbu „Kolekcija zubuna iz zbirke Zavičajnog muzeja Knjaževac iz XIX i prve polovine XX veka“ podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Posetioci će moći da je vide u borskom muzeju do 3. avgusta.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.