Konak u Brestovačkoj banji otvoren za posetioce uz mere zaštite

BRESTOVAČKA BANJA, BOR – Rekonstruisana gradska soba iz prve polovine XIX veka, u orijentalnom stilu, sa mangalom, minderlucima, dolapom i sahanom, prekrivena  pirotskim ćilimima u okviru muzejske postavke „Brestovačka Banja u vreme kneza Miloša”, ponovo je dostupna javnosti. Povod je Međunarodni dan muzeja, 18. maj, a namera nadležnih da se depandans Muzeja rudarstva i metalurgije – Кonak kneza Miloša u Brestovačkoj banji, otvori za turiste. Zbog aktuelne epidemiološke sitacije poseta konaku je dozvoljena uz poštovanje preventivnih mera zaštite odnosno uz obavezno nošenje maski i rukavica, kao i poštovanje međusobnog rastojanja.

Međunarodni dan muzeja se proslavlja od 1977. godine, i to u organizaciji IКOM-a odnosno Međunarodnog saveta muzeja. U ovoj manifestaciji učestvuje veliki broj muzeja širom sveta. I Muzej rudarstva i metalurgije u Boru se svake godine na svoj način uključuje u ovu manifestaciju. Ovogodišnja tema “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija” upućuje na to da su muzeji kao ustanove uvek usmereni ka društvu i njegom razvoju. Muzeji su ustanove u kojima ne postoje različitosti poput pola, starosti, socijalnog i ekonomskog statusa. Svi posetioci su nam dragoceni i jednaki. Konak u banji smo otvorili pre svega zbog izuzetno vredne postavke u njemu, kao i zbog ostalih kulturno-istorijskih objekata koji se nalaze u okruženju. Ali, s obzirom na pandemiju ove godine uopšte radimo u drugačijim uslovima i svedoci ste da ima posete u Brestovačkoj banji, ali većina nema zaštitne maske i rukavice, a bez toga ne mogu da uđu u objekat, a baš specifično za dan muzeja ulaz je besplatan“ naglasila je Suzana Mijić, etnolog.

Da bi izašli u susret posetiocima odgovorni u borskom muzeju odlučili su da na dan muzeja Konak bude otvoren gotovo tokom celog dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *