Konkurs Ministarstva kulture za otkup publikacija za javne biblioteke

0
BOR – Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je konkurs za otkup publikacija za biblioteke za 2015. godinu. Prijave se podnose do 20. aprila, a uslovi konkursa mogu da se preuzmu sa sajta Ministarstva. Kada prvostepena komisija ministarstva kulture obavi svoj deo posla, posle tog datuma spisak otkupljenih i odabranih publikacija prosleđuje se u javne biblioteke gde je izbor takođe poveren komisijama. Ana Janković viši bibliotekar u Narodnoj biblioteci Bor kaže:

„Otkup Ministarstva kulture za javne biblioteke je zakonska obaveza. Finansira se iz budžeta Republike Srbije i namenjen je svim javnim bibliotekama na teritoriji republike. Knjige koje se otkupljuju moraju da odgovaraju svim izdavačkim i bibliotečkim standardima, otkupljuju se knjige koje su objavljene na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina i to se radi u saradnji sa bibliotekama kojima su te publikacije i namenjene. Otkupljuju se izdanja na srpskom jeziku kao i prevedena literatura i obavezno dečija literatura ali i pubikacije iz oblasti umetnosti, humanistike i popularnih nauka i drugo što ne spada u udžbeničku literaturu“
– dodaje Ana Janković
.
Narodna biblioteka u Boru prošle godine je iz otkupa Ministarstva kulture dobila 1501 primerak, više nego u 2013. Određeni broj primeraka iz ove nabavke borska biblioteka izdvaja i za svoje ogranke u selima. Otkup publikacija Ministarstva kulture za mnoge biblioteke u Srbiji inače jedini je način na koji se obnavlja knjižni fond.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2jvk2w“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *