Zloupotreba nezaštićenih WiFi internet mreža

BOR – Sve prednosti koje internet donosi, brz pristup podacima, mogućnost elektronskog poslovanja i kontakti na društvenim mrežama imaju i svoju drugu stranu i nose izvesne opasnosti. Bežične internet mreže koje omogućavaju korišćenje interneta sa bilo kog mesta u stanu, sa više uređaja, preko pametnih telefona ili televizora, otvaraju sjajne mogućnosti, ali ukoliko bežična odnosno Wi-Fi mreža nije zaštićena lozinkom, postoji opasnost da je neko zloupotrebi. U najmanju ruku ostavlja se mogućnost komšijama da „kradu“ internet.
Ministarstvo unutrašnjih poslova i RATEL upozorili su nedavno u saopštenju za javnost da  je sve češća pojava zloupotrebe nezaštićenih WiFi odnosno bežičnih internet mreža, što izvršiocima krivičnih dela omogućava da ih na veoma lak način zloupotrebe i prikriju svoj identitet. To predstavlja i bezbednosni problem, kaže se u saopštenju.

„Ukoliko postoji mali i veliki kriminal, kao mali bi mogla da se smatra obična krađa interneta od komšije. Ali realno, opasnosti su mnogo veće jer preko otvorene mreže neko ko čak i ne mora da bude stručnjak, može da pristupi vašem računaru ili mobilnom telefonu, preuzme podatke ili vaš identitet na društvenim mrežama. Teži oblici kriminala mogu biti hakerski napadi na druge servere ili bilo koje druge nedozvoljene aktivnosti koje nose krivičnu odgovornost. Adresa rutera dovešće policiju do vas kao završne tačke.“
– kaže Zoran Milojević, profesor informatike i dodaje da korisnici često zaboravljaju da kada resetuju ruter i vrate ga na fabrička podešavanja, što je ponekad potrebno, ponovo postave lozinku.
 
Dobre strane interneta svakako treba iskoristiti, ali zaštita je izuzetno značajna, kako zbog privatnosti, tako i zbog sprečavanja krivičnih dela vezanih za tehnološki kriminal.  Ali, kako se zaštiti od zloupotrebe i kontrolisati ko je priključen na bežičnu internet vezu.
 
„Provera da li ste zaštićeni lozinkom je jednostavna. Dovoljno je da smart telefonom ili lap topom probate da pristupite mreži. Ukoliko vam je potrebna lozinka, sve je u redu. Kontrola uređaja koji su prikopčani na Wi-Fi vezu je takođe relativno jednostavna. Moguće je kontrolisati je iz admin panela rutera koji daje provajder, gde imate mogućnost da vidite adrese, naravno ne i lokacije uređaja. Na internetu ima mnogo besplatnih programa koji omogućavaju dobru kontrolu protoka i broja korisnika priključenih na Wi-Fi. Uz lozinku, ova kontrola bi trebalo da bude dovoljna za osnovnu zaštitu od zloupotreba.“ – naglašava Zoran Milojević.
 
RATEL i MUP uputili su apel operatorima koji pružaju uslugu pristupa internetu da svoje korisnike obaveste o tome da je potrebno da zaštite Wi-Fi rutere i da im za to daju odgovarajuća uputstva, a korisnicima da se ovih instrukcija striktno pridržavaju, kako bi izbegli mogućnost zloupotrebe.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2jroor“ allowfullscreen ]>

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.