BOR – Fitosanitarna inspekcija Borskog okruga je u prošloj godini uzela 23 uzorka domaćeg svežeg voća i povrća na pijacama u četiri opštine radi kontrole prisutnosti pesticida. Analize su urađene u laboratoriji u Bečeju.

„Ni jedan kontrolisani uzorak svežeg domaćeg voća i povrća na pijacama borskog okruga nije imao ostatke pesticida iznad maksimalno dozvoljenih granica“
– kaže fitosanitarni inspektor Dragan Gatić.
 
Iako u ispitanim uzorcima nisu utvrđeni pesticidi iznad maksimalno dozvoljenih granica, činjenica je da veliki broj voćara i povrtara nekontrolisano koristi sredstva za zaštitu bilja.
Da bi se stalo na put nekontrolisanom korišćenju pesticida, a po nalogu Ministarstva poljoprivrede Srbije, stručnjaci Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu organizuju kurseve o pravilnoj upotrebi hemijskih preparata za prskanje.

„Na tim kursevima edukujemo poljoprivredne proizvođače kako da se zaštite od pesticida i koliko su ta sredstva opasna“
– rekao je stručni saradnik u Centru za poljoprivredna istraživanja u Negotinu Nenad Ilić.
U dogledno vreme, kaže Ilić, samo poljoprivrednici koji su prošli taj kurs moći će da primenjuju pesticide na svojim parcelama. Krajnji cilj je da, u skladu sa Zakonima Evropske unije, upotreba pesticida bude bezbedna pre svega za poljoprivrednike i potrošače, ali i životnu sredinu.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2j5ag4″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *