BOR – Na današnjem sastanku načelnika borskog upravnog okruga sa predstavnicima republičkih inspekcija je istaknuto da je jedan od problema u njihovom radu nedostatak inspektora. Ovaj višegodišnji problem posebno je izražen u radu zdravstvene, inspekcije rada, veterinarske i sanitarne koja od nadležnog ministarstva urgentno zatražila popunjavanje radnih mesta koja već postoje po sistematizaciji. Akcenat je, takođe, stavljen i na sve težu primenu velikog broja propisa.

„Veliki broj propisa koji reguliše delokrug rada određenih inspekcija težak je za primenu ne samo republičkim inspektorima već i ljudima na koje se odnose. Očekujemo da će novi Zakon o inspekcijskom nadzoru taj problem rešiti“
– rekao je načelnik Borskog upravnog okruga Miroslav Knežević.
 
Inspekcije borskog upravnog okruga uglavnom su ispunile sve planirane zadatke u prethodnoj godini koja će biti upamćena pre svega po vanrednim situacijama. Tržišna inspekcija obavila je više od 1. 000 kontrola, fitosanitarna blizu 850, zdravstvena 220, a inspekcija rada 460 kontrola. Od brojnih aktivnosti prioritet inspektora rada bilo je suzbijanje sive ekonomije.

„U prošloj godini mi smo kod poslodavaca zatekli 65 lica koja nisu imala zaključene ugovore o radu. Nakon naše intervencije 63 su postupila po našem naređenju. Za razliku od prošle godine, kada smo delovali preventivno, ove ćemo početi da kažnjavamo poslodavce kod kojih zateknemo radnike na „crno““
– rekla je šef inspekcije rada Jasminka Vezurić.
 
Na sastanku je takođe rečeno da je budžet Borskog upravnog okruga povećan za dva miliona i za ovu godinu iznosi 13 i po miliona dinara. Skoro polovina će biti utrošena za plate zaposlenih, a preostala sredstva za poboljšanje uslova rada inspektora.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2gebbb“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.