Novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo pomaže krajinskim proizvođačima

0
NEGOTIN – Vladimir Rajković,  predstavnik Instituta za ratarastvo i povrtarstvo Novi Sad,  donirao je danas opštini Negotin  5 000 kesica semena povrća, koje će biti distribuirano poljoprivrednicima u dvadesetak sela sa najvećom štetom na poljoprivrednim kulturama, izazvanim tokom majskih, junskih i septembarskih poplava, prošle godine. 

„Ovo je način da pomognemo krajinskim proizvođačima  sa kojima već godinama imamo tradicionalno dobru saradnju“.
Nadica Vasić, zamenica predsednika opštine Negotin je zahvalila našem renomiranom Institutu, na pomoći vrednoj oko 150 hiljada dinara, i pozvala sve one koji su u mogućnosti, da slede ovaj primer solidarsnosti sa krajinskim proizvođačima.

„Za poštovanje je svaka vrsta pomoći našim poljoprivrednicima koji su, najviše u majskim poplavama, prošle godine pretrpeli štetu od 70 miliona dinara“.
Prema rečima Slađane Stojanović, člana Komisije za procenu štete od poplava opštine Negotin, u majskim poplavama je stradalo 2,5 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta pod ratarskim kulturama, pšenicom, kukuruzom, ječmom i suncokretom. Na oko stotinu hektara uništene su povrtarske kulture i plastenici, a dodatnih oko 300 ha oranica, koliko ih je u dužem periodu bilo pod vodom, tek treba da se privede nameni.
       
 „Nažalost, imamo i klizišta na poljoprivrednom zemljištu u Plavni, gde su čitave njive degradirane i nisu za dalje poljoprivredno korišćenje“
.
 
Prema rečima Slađane Stojanović, Komisija za procenu štete u poplavama opštine Negotin, obratila se Kancelariji za obnovu u Beogradu sa zahtevom za pomoć stočarima sa 100 tona hrane, jer je ove godine, sigurno, neće biti u dovoljnim količinama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *