Maturanti na životnoj raskrsnici

0
BOR – Do kraja školske godine maturantima je ostalo malo vremena i sve je bliže polaganje prijemnog ispita za fakultet. Budući brucoši, odluku o tome šta žele da upišu donose uglavnom tokom četvorogodišnjeg školovanja. Oni koji nisu sigurni na koji će fakultet, imaju priliku da u školi ili u Nacionalnoj službi za zapošljavanje dobiju savete stručnjaka koji sa njima rade i testove profesionalne orijentacije. Borski gimnazijalci ističu da su ovu odluku donosili uzimajući u obzir ono što vole i gde se pronalaze, rezultat testa profesionalne orijentacije, ali razmišljajući i o kasnijem zaposlenju.
Prema rečima pedagoga i psihologa učenici četvrte godine nalaze se pred jednom od životnih odluka, ali zaposlenje ne sme biti primarno pri odlučivanju. Stručnjaci podsećaju da se potrebe tržišta rada menjaju, a da je za kasniji uspeh veoma bitno i interesovanje za određeni posao.
Dakle, pri odlučivanju dobro razmislite o tome šta želite i šta biste da radite u životu, a tek onda o tome da li je to na tržištu rada traženo jer već za četiri godine situacija može biti drugačija. Iako žive u teškom i neizvesnom vremenu, opterećeni nepravdom i lošom finansijskom situacijom, maturanti veruju u bolje sutra i mogućnost zaposlenja ako su dobri u tome što rade, a to je ono što će im svakako pomoći da odabrane fakultete i završe.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2pax64″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *