Ministarka rudrastva u poseti rudniku “Ziđinšan ” u Kini

0

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je rudnik kompanije „Ziđinšan “ u Šanghangu u Kini koji je, inače, proglašen u Narodnoj Republici Kini za prvi zeleni rudnik. Kako je istakla ministarka, primetno je mnogo zelenih površina i rekultivacija terena, što planiraju da urade i u Srbiji, a videli su i solarne elektrane.

 “Zadovoljni smo time što svoju tehnologiju prenose kod nas i što sada izgradnjom solarne elektrane u Boru žele da zaokruže proces održivosti rudnika.Ziđin u Kini proizvodi 86.000 tona bakra, a od naredne godine u Boru će se proizvoditi 180.000 tona, dakle skoro dva i po puta više, što govori o potencijalu naših rudnika i savremenoj tehnologiji koju primenjuju naši partneri iz Kine“, izjavila je ministarka.

„Ziđin koper“ je inače šesti najveći proizvođač bakra u svetu. Investicije kompanije u infrastrukturu za zaštitu životne sredine čine 20 odsto ukupnih ulaganja. Istovremeno, osnovali su i svoj R&D centar za unapređenje tehnologija i imaju 117 patenata.

Ministarka Đedović Handanović posetila je i topionicu u Šanghangu, koja godišnje proizvede 400.000 tona katodnog bakra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *