Ministarstvo za rad apelovalo na poslodavce zbog vrućina

0

SRBIJA – Od 1. avgusta, na gradilištima u Srbiji, dogodio se veći broj povreda na radu, od kojih je jedna rezultirala smrtnim ishodom, pet teškim povredama i 11 lakim, istaknuto je u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Jedan od razloga porasta broja povreda na radu, dodaje se u saopštenju, jesu i visoke spoljne temperature koje se već duži period ne spuštaju ispod 35 stepeni.

Resorno ministarstvo ponovo je apelovalo na poslodavce da, u periodu velikih vrućina, dosledno primenjuju mere bezbednosti i zdravlja na radu, s obzirom na to da takve temperature dodatno utiču na umor i pad koncentracije zaposlenih koji rade na otvorenom. Ovim putem Ministarstvo je upozorilo poslodavce i radnike da se pridržavaju Preporuka Vlade Republike Srbije i Smernica za rad na visokim temperaturama, a naročito da sprovode organizacione, tehničke, zdravstvene i mere promene režima rada. Kako je objašnjeno, to podrazumeva čestu izmenu zaposlenih koji rade na otvorenom, češće pauze, uz obezbeđivanje velikih količina vode i bezalkoholnih napitaka, kao i prostora gde zaposleni mogu da se sklone od sunca.

Ministarstvo podseća i da je obavezno informisanje radnika o rizicima po zdravlje zbog izlaganja visokim temperaturama, o simptomima bolesti prouzrokovanih visokim temperaturama, kao i obezbeđivanje i pružanje prve pomoći ukoliko dođe do zdravstvenih problema.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x31j71z“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *