Moderna tehnologija u Ziđinu rešava problem zagađenja u Boru

Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, postrojenju za odsumporavanje, moćnim filterima, zatvorenom procesu i svemu ostalome što je Boru doneo projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje u Topionici i rafinaciji, Srbija Ziđin Koper rešila je jednovekovni problem zagađenja vazduha u Boru. Osim toga rekonstrukcijom je i znatno povećana bezbednost na radu i produktivnost.

BOR – Posle završetka rekonstrukcije nove topionice i izgradnje novih postrojenja za odsumporavanje, livenje, konvertorske hale i elktrolize, kompanija Srbije Ziđin Koper je od avgusta zvanično počela probni rad. Agregati su u fazu uhodavanja i ispitivanja.

Kompanija Ziđin Koper automatizovala je kompletan proces livenja anoda u Topionici i dobijanja katoda u elektrolizi, što je direktno povezano sa smanjenjem emisije čestica i gasova. Umesto mazuta i uglja u topionici se sada koristi prirodni gas kao energent, koji mnogo manje zagađuje životni sredinu. Prema podacima sa mernih stanica, nisu zabeležena dnevna prekoračenja dozvoljene količine sumpor dioksida.

Realizacija celog projekta trajala je dve i po godine i u njega je uloženo 320 miliona dolara, od kojih je 100 miliona investirano u pogone za zaštitu životne sredine.

Probni period trebalo bi da bude završen do avgusta sledeće godine, kada se očekuje dostizanje punog kapaciteta od 180 hiljada tona katodnog bakra godišnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.