Nova pravila za izdavanje građevinskih dozvola

SRBIJA – Cilj novog Zakona o planiranju i izgradnji, koji je na snazi od 1. Marta, jeste brže i lakše dobijanje dozvola i same gradnje, povećanje stranih investicija, kao i oporavak domaće građevinske industrije. Najznačajnija izmena u Zakonu jeste objedinjena procedura izdavanja građevinskih dozvola.

Dragan Jelenković
šef Odseka za urbanizam, građevinske i komunalne poslove ističe: „Ta objedinjena procedura praktično znači da će po službenoj dužnosti sva dokumenta pribavlajti lokalne samouprave i biće oformljene posebne organizacione jedinice za sprovođenje te procedure. Mi u boru već imamo formiran Odsek za urbanizam, građevinske i komunalne poslove i mi to ustvari već tako i radimo, je se i do sada investitor upućivao službenim putem da kod nadležnih institucija završi poslove i plati administrativne takse, mi ćemo sada od investitora tražiti samo dokaz o uplati i i pribavljati ostala dokumenta. Takođe investitor je do sada morao sam da od geodetskog zavoda traži kopiju plana i list nepokretnosti, ali mi ćemo to takođe raditi. Investitori koji traže građevinsku dozvolu u Srbiji sa primenom novog Zakona o planiranju i izgradnji sada će na šalteru lokalne samouprave morati samo – da vide šta im od dokumenata treba, da ih predaju i preuzmu kad budu dobili dozvolu.“
 
Prema najavama iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uskoro će početi kontrole lokalnih samouprava u Srbiji u cilju provere primene zakona. Sve lokalne samouprave koje ne budu primenjivale zakon biće prekršajno kažnjene, a zakon predviđa i krivične prijave ukoliko javna preduzeća dostave pogrešne podatke neophodne za izdavanje građevinske dozvole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.