Novčana pomoć Crvenog krsta poplavljenim domaćinstvima u opštini Majdanpek

0

MAJDANPEK – Domaćinstvima iz sela Opštine Majdanpek, koja su pretrpela najveću štetu u junskim poplavama, Crveni krst Srbije, uz podršku međunarodne Federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obezbedio je novčanu pomoć u iznosu od po 27 hiljada dinara.

Predstavnici dvadesetak domaćinstava iz Debelog Luga i Jasikova potpisali su u majdanpečkom Crvenom krstu potvrdu o preuzimanju pomoći, koja će mnogima dosta značiti u saniranju posledica poplava, kakve ni najstariji meštani ovog kraja ne pamte. Među domaćinstvima koja su dobila pomoć su i vremešni supružnici, Stana i Svetolik Cajkić iz Debelog Luga, kojima je poplava za samo nekoliko sati odnela i uništila sve što gradili i stvarali ceo život.

Od kuće su nam praktično ostali samo zidovi, na kojima se još uvek vidi linija do koje je bila voda. Puni kamioni stvari, pokućstva odneti su nakon povlačenja vode, na deponiju, tako da nam je svaka pomoć dobro došla. Za početak planiramo da okrečimo zidove“, priča Svetolik Cajkić, čija supruga Stana, s tugom u očima, vraća sećanje na taj dan.

„Nikada neću zaboraviti kako sam satima pokušavala da iz vode spasem jednu svinju koju smo imali. Odustala sam tek posle nekoliko sati kada mi je voda stigla do brade“, priča ova starica, koja je neposredno nakon poplava doživela i moždani udar od pretrpljenog stresa. Ipak, s osmehom se priseća i dana posle kada su se vratili u svoje dvorište i kada je ispod gomile dasaka i šuta čula zvuk životinje za koju je verovala da nije preživela.

Dogodilo se, ne ponovilo se.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *