Novčana pomoć porodiljama i višečlanim porodicama

Grad Bor nastoji da isprati Republiku Srbiju svojim merama za populacionu politiku i socijalnu zaštitu. Pomoć se, između ostalog, ogleda u novčanim davanjima za porodilje i višečlane porodice, za kupovinu udžebenika za osnovce, nagrađivanje đaka generacije i stipendiranje studenata.

 BOR – Kroz različite mere i programe, porodicama sa decom, kao i budućim roditeljima, Grad Bor pruža veliku podršku. U okviru populacione politike i socijalne zaštite, iz gradskog budžeta u 2023. godini je izdvojeno 150 miliona dinara.

Grad Bor ima veliku odgovornost i na razne načine se trudi da pomogne svim porodicama. To se ogleda pre svega kroz pomoć porodiljama i majkama. Naime, nezaposlene porodilje do navršene prve godine života deteta, dobijaju 20 hiljada dinara mesečno, a jednokratno se za prvoređeno dete u budžetu  izdvaja 50 hiljada dinara, za drugorođeno 80, a za treće i četvrto dete 140 hiljada dinara“, kaže Jelena Ristić, direktor Centra za socijalni rad u Boru.

Grad Bor ima još niz mera kroz koje pomaže porodicama sa maloletnom decom, a među njima su  izdvajanje sredstava za plaćanje predškolskog vaspitanja za treće dete, kao i za regresiranu užinu za decu koja pohađaju predškolsko vaspitanje.

Grad prati odrastanje dece, pa tako pomaže i roditeljima koji imaju osnovce. Izdvajaju se sredstva za kupovinu udžbenika za svu decu od prvog do četvrtog razreda, a već drugu godinu i kompanija Ziđin učestvuje i obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike od petog do osmog razreda. Grad Bor se trudi da podstakne mlade kako bi bili što uspešniji tokom školovanja, te nagrađuje najuspešnije učenike, kroz novčana davanja i vredne poklone. U budžetu grada za lap top računare je izdvojeno 700 hiljada dinara, za knjige za đake generacije 100 hiljada a za nagrađivanje uspeha učenika i njihovih mentora opredeljeno je milion i dvesta hiljada dinara.  Ove, kao i prethodne godine, Grad Bor će obezbediti sredstva za organizovanje pripremne nastave za polaganje male mature. Grad pomaže i najboljim studentima, pa je za stipendije u 2023. godini izdvojeno 4, 5 miliona dinara“, naglasila je Ristić.

Lokalna samouprava u Boru se trudi da isprati Republiku Srbiju svojim merama za populacionu politiku i socijalnu zaštitu. Inače, država novčanim davanjima pre svega pomaže porodicama sa školskom decom kroz novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak, navodi Jelena Ristić i podseća da Borani takođe mogu da konkurišu za državnu pomoć pri kupovini prve nepokretnosti  kroz različite programe podržane od Ministarstva za brigu o selu i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.