Novi info centar za turiste na Rtnju

BOLJEVAC – Turizam u opštini Boljevac, koja duže od dve i po decenije ima status ekološke opštine, je u zamahu i sve se više razvija. Zahvaljujući legendi o mističnoj energiji jedine srpske piramide, prirodnim karakteristikama i bogatoj flori i fauni, planina Rtanj i istoimeno nekada rudarsko naselje u njenom podnožju, privlače sve veću pažnju posetilaca iz zemlje i sveta. To je jedan od razloga što su napori nadležnih u opštini Boljevac usmereni upravo na stvaranje boljih turističkih uslova na ovoj destinaciji.

Mi pokušavamo da kroz naša planska akta i našim finansijskim mogućnostima da uradimo bolju putnu infrastrukturu, hoćemo trajno da rešimo vodosnabdevanje ovog naselja, elektro i niskonaponsku mrežu, radimo na sistemu za prečišćavanje otpadnih voda i boljem rešavanju uklanjaja čvrstog otpada i smeća, kako bi Rtanj imao onu konfiguraciju koju zaslužuju svojim prirodnim karakteristikama“, ističe Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac.

U boljevačkom naselju Rtanj poslednjih godina renoviran je veliki broj starih, napuštenih objekata u kojima su nekada boravili planinari, ljubitelji prirode i đaci koji su dolazili na ekskurzije. Da se napori nadležnih u opštini Boljevac isplate, potvrđuje broj gostiju, koji je poslednjih godina uvećan za 40 odsto, a pre dve godine započeta je i kategorizacija privatnog smeštaja.

Naselje ima stotinak žitelja, a kategorisano je 75 ležajeva, ali se taj broj iz dana u dan menja. Objekat koji smo dobili od Opštine kroz projekat prekogranične saradnje sa Bugarskom, preuredićemo u dva apartmana i info centar sa suvenirnicom“, kaže Nenad Grujo iz Turističke organizacije Boljevac.

Svi potencijalni turisti koji žele da prenoće ispod same planine Rtanj ležaj mogu da potraže u privatnom smeštaju, a tu će ih ugostiti više nego prijatni i gostoprimljivi domaćini, koji o svom kraju imaju samo reči hvale.

 

Novi info centar za turiste na Rtnju, 30.septembar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.