Novi pravilnik o preventivnim epidemiološkim merama na radnom mestu

BOR, SRBIJA – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji će stupiti na snagu 11. jula 2020. godine.

Pravilnik podrazumeva dva seta obaveza, jedan koji mora da ispuni poslodavac i drugi koji se odnosi na zaposlene. Predviđene su preventivne mere i aktivnosti za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti, ali i obezbeđivanje kontrole njihovog sprovođenja.

Između ostalog mere podrazumevaju pisane instrukcije i uputstva za zaposlene o merama i postupcima za sprečavanje pojave epidemije zarazne bolesti, koji sadrže informaciju o simptomima bolesti, zatim preraspodelu radnog vremena odnosno uvođenje druge ili treće smene sa manjim brojem zaposlenih, ukoliko za to postoji mogućnost, pojačanu dezinfekciju i provetravanje radnog prostora i obezbeđivanje higijenskog i dezinfekcionog materijala, obezbeđivanje redovne dezinfekcije radnih površina koje se dodiruju i evidenciju o tome, kao i uklanjanje smeća u plastičnim kesama, kako bi se prilikom iznošenja izbegao direktan kontakt sa njim.

Za slučaj da se kod nekog od zaposlenih ustanovi infekcija virusom kovid 19 propisane su posebne mere, koje podrazumevaju da se prostor u kome je boravi fizički i hemijski dezinfikuje i provetrava, da se poštuju procedure ulaska i izlaska u prostorije poslodavca, koriste propisana sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i druge mere zaštite tokom procesa rada, precizno definišu pravci kretanja zaposlenih kroz radne i pomoćne prostorije, organizuje stroga kontrola kretanja zaposlenih iz organizacione jedinice u kojoj je radio zaposleni koji je zaražen i da kontakti zaposlenih iz organizacione jedinice u kojoj je boravio zaposleni koji je zaražen, sa drugim zaposlenima, svedu na najneophodnije, uz propisane mere zaštite.

Poslodavci su dužni da donesu plan primene mera najkasnije do 10. avgusta 2020. godine i da do tada usklade poslovanje sa njim.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *