Nove mere Štaba za vanredne situacije grada Zaječara

ZAJEČAR – Zbog naglog povećanja broja obolelih u Zaječaru, Štab za vanredne situacije u cilju zaustavljanja epidemije Covida 19 doneo je naredbu o obavezi nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru uz održavanje minimalne distance od 2 metra, kao i u javnom i taksi prevozu. Radi sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19, zabranjuju se javna okupljanja na teritoriji Grada Zaječara na javnim mestima u zatvorenom prostoru (kafane, restorani, barovi, sale za organizovana slavlja, Domovi kultura, sportski i drugi zatvoreni objekti) kada se istovremeno okuplja više od 100 lica. Na ulazu u zatvoreni prostor obavezno je postavljanje dezinfekcione barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom, a ograničeno je okupljanje na otvorenom prostoru na maksimalno 200 osoba. Zabranjeno je održavanje svadbenih veselja i drugih proslava i svečanosti, kao i muzičkih, zabavnih i drugih manifestacija u ugostiteljskim i sličnim objektima i organizovanje sportskih manifestacija i vašara. Zabranjen je i rad noćnih klubova dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti Covid-19 na teritoriji Republike Srbije, kao i rad dečijih igraonica do donošenja mere dozvole rada punog kapaciteta predškolskih ustanova. Radno vreme ugostiteljskih objekata na teritoriji Grada Zaječara može biti od 7 do 23 časa radnim danima i vikendom.

U prodavnicama, tržnim centrima i drugim maloprodajnim objektima na teritoriji Grada Zaječara ograničen je istovremeni boravak više od jednog lica-potrošača na šest metara kvadratna površine. Kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri i teretane ostaju otvorene, uz poštovanje svih preventivnih mera.

Prodavci na zelenim pijacama i u Hali sireva, radnici, kao i kupci moraju nositi zaštitne maske na propisan način. JKP „Higijena“ Zaječar svakodnevno će čistiti i dezinfikovati zelenu pijacu i Halu sireva.

U Predškolskoj ustanovi „Đulići“ povećanje broja prijema dece vršiće se prema kriterijumima, uslovima i merama zaštite određenim u Elaboratu o postepenom (faznom) prijemu upisane dece, sačinjenog na osnovu sagledavanja ukupne epidemiološke, privredne i društvene situacije na teritoriji Grada Zaječara, a ubuduće prema postepenom (faznom) prijemu na osnovu preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Preporučuje se Predškolskoj ustanovi „Đulići“ da, dok traje nepovoljna epidemiološka situacija širenja zarazne bolesti COVID-19 na teritoriji Grada Zaječara, vrši prvenstveno prijem dece čija su oba roditelja ili staratelja, odnosno onaj roditelj ili staratelj koji samostalno vrši roditeljsko pravo radno angažovana.

JKP „Higijena“ Zaječar, JKP „Vodovod“ Zaječar, JKSP „Zaječar“ Zaječar, JKP „Timok-održavanje“ Zaječar i Zavodu za javno zdravlje „Timok“ Zaječar u obavezi su da obave dezinfekciju svih površina, kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenom, koje nisu direktno izložene UV zračenju, a gde se okuplja veći broj ljudi na celoj teritoriji Grada Zaječara.

U obrazovnim ustanovama (školskim i visokoobrazovnim) potrebno je odložiti sve skupove i svečanosti, a prijemne i druge ispite, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija i dezinfekciona barijera).

Upravnicima stambenih zajednica izdata je naredba da redovno vrše dezinfekciju javnih prostora u zgradama (zajedničkih prostorija, hodnika i gelendera), kao i da na ulazu u stambenu jedinicu postave dezinfekcionu barijeru.

O sprovođenju ove Naredbe staraće se komunalna milicija Gradske uprave grada Zaječara, sanitarna inspekcija, inspekcijski i drugi zakonom određeni nadležni organi. Svako nepoštovanje mera utvrđenih ovom Naredbom povlači prekršajnu odgovornost fizičkog odnosno pravnog lica, u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima. Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje krši meru obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru.

Utvrđene mere ovom Naredbom primenjuju se odmah nakon usvajanja i važe do 20. jula 2020. godine.

Nakon isteka roka važenja ove Naredbe, Štab za vanredne situacije Grada Zaječara razmatraće nove mere u skladu sa epidemiološkom situacijom u sprečavanju širenja zarazne bolesti Covid-19 na teritoriji Grada Zaječara i u skladu sa navedenom epidemiološkom situacijom razmatraće eventualno predlaganje proglašenja vanredne situacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *