Obeležen Dan civilne zaštite

BOR- U Srbiji je pre pet godina počeo ubrzan razvoj civilne zaštite nakon dve decenije zapostavljanja. Na području Borskog okruga sve lokalne samouprave donele su odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na svojoj teritoriji. Takođe su formirale jedinice civilne zaštite opšte namene, zatim odredile poverenike i njihove zamenike u svim mesnim zajednicama. U nadležnosti državnih organa formirano je deset specijalizovanih jedinica civilne zaštite rečeno je, između ostalog, na današnjoj svečanoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije u Boru, kojoj su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave Bor i nekih borskih javnih preduzeća.

„Naša obaveza u narednom periodu je popuna i obuka jedinica civilne zaštite opšte namene. Doneli smo odluku o formiranju, ali moramo te snage obučavati i uvežbavati“, istakao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Boru Miodrag Marković.

 Država želi da jačanjem preventive i kadrovsko tehničkim opremanjem specijalizovanih jedinica sektora za vanredne situacije i sektora civilne zaštite pruži veću bezbednost i sigurnost građanima na području borskog okruga. Nakon katastrofalnih poplava 2014 godine, izgrađeni su odvodni kanala u Tekiji i Grabovici, na području kladovske i negotinske opštine urađena je nova putna infrastruktura i kanalizaciona mreža.

„U toku je izgradnja odbrambenog nasipa kod Radujevca, čija je ukupna vrednost milion evra i finansira se iz kredita svetske banke. Radi se i „Koso grlo“, strateško važno mesto za opštinu Negotin i time su građani borskog okruga znatno bezbedniji“, rekao je načelnik Borskog upravnog okruga Miroslav Knežević.

„Da su sve ove investicije na području borskog okruga bile završene mnogo ranije, sasvim sigurno bi se izbegle takve katastrofalne posledice koje su ovom području nanele poplave“, dodao je na kraju Miroslav Knežević, povodom svetskog Dana civilne zaštite.

Obeležen svetski Dan civilne zaštite , 1. mart 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *