Od 1. aprila testiranje prvaka

BOR – Polazak u školu predstavlja veliku promenu i prekretnicu za mališane, ali i njihove roditelje čija je obaveza da decu oslobode treme i pripeme za školu. Testiranje budućih prvaka obavljaju školski pedagozi, a pre dolaska u školu potrebno je da kroz razgovor i igru roditelje pripreme decu za ono što ih čeka. Za procenu budućih prvaka, koja počinje 1. aprila, spremne su i sve borske škole.

„Ono što čeka roditelje i đake jeste period procene, period koji neće biti zastrašujuć u smislu pripreme. To je samo procena budućih učenika, dokle se stiglo u radu, koliko je i šta do sada naučeno, šta je postignuto u predškolskim ustanovama. Školama ova testiranja donose prave i valjane informcije o svakom detetu, po čemu se prilagođava rad. Normalno je da se roditelji brinu i strepe od nepoznatog. Škole se roditelji sećaju iz nekog svog perioda, a škola se menja, zahtevi škole i nastave su drugačiji. Neophodno je da roditelji sa decom provode što više vremena kako bi procenili njihovu jezičku, emocionalnu i socijalnu spremnost za promene i školu. Tako će smanjiti tenziju i kod dece i pripremiti ih na prirodnu situaciju koja se samo nadovezuje na predškolsko kroz koje su prošli“ – kaže pedagog Jasmina Momčilović.

Prvi dolazak u školu deci ne treba da bude stresan u čemu mogu pomoći roditelji u saradnji sa školskim pedagogom. Za ovu priliku deci nije neophodno znanje, već emocionalna i socijalna stabilnost i spremnost za školu.

„Deca bi trebalo da budu fizički i motorički spretna, intelektualno spremna i emocionalno stabilna za polazak u školu. Potrebno je vežbati grafo-motoriku s obzirom na to da ih čekaju osnove čitanja i pisanja, vežbati pažnju i usmeravati je postepeno na pojedinačne radnje. Važno je i da deca nastave sa igrom kao primarnom aktivnošću koja će i ih kasnije čekati, ali u smislu usvajanja nekih novih sadržaja kroz igrovne materijale“ – dodala je Momčilović.

Upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 1. septembra kada počinje nova školska godina.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/n_45gPNR6Zs“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *